El tinent d’alcalde de Cultura, Alberto Ibáñez, ha presentat aquest matí “Memorial Democràtic, camins de llibertat”, la primera setmana de la memòria democràtica que es celebrarà a Vila-real del 8 al 12 d’abril.

Ibáñez, portaveu de Compromís, “Els demòcrates tenim l’obligació i el deure moral de recuperar un període clau per a la nostra història, per això, des de l’Ajuntament hem preparat una setmana plena d’activitats, conferències, i espectacles per retre homenatge a la gent que va lluitar pels drets i llibertats democràtiques”.

També, cal destacar, l’homenatge a la figura del conseller de Cultura, Francesc Bosch i Morata, dirigint el partit valencianista d’esquerra i figura més destacat del valencianisme dels anys trenta. Ibáñez “Com a regidor de Cultura, i membre de Compromís, és un autèntic plaer poder complir amb un deute històric que tenia aquest Ajuntament, amb una figura clau per al valencianisme d’esquerres, al posar-li nom a un carrer de la ciutat, i poder gaudir d’una conferència de Miquel Notari, col·laborador de la Escola de Persones Adultes Bosch i Morata, de Xàtiva dins de la setmana de la memòria democràtica”.

Al llarg de la setmana hi haurà diverses activitats entre les que, cal destacar, l’obra de teatre “La Fragilitat d’Eros” per als instituts de la ciutat, on narra la història de tres dones, una durant els bombardejos de 1938, altra durant el vespre del 23-F i altra en una vaga general del 2013 a València. O la Exhumación, materia cruda, una obra multidisciplinar, que narra en primera persona, amb quatre dones octogènaries, el sofriment i la injustícia de continuar sense encontrar als seus pares desapareguts, afusellats pel franquisme. Per últim, destacar la ruta històrica per diferents punts de la ciutat, mitjançant una producció pròpia de l’Ajuntament de Vila-real comptant amb molts artistes locals, escriptors, músics, actors, per recrear la proclamació de la República a Vila-real, l’1 de Maig de 1931, el dia dels treballadors i treballadores.

Ibáñez “Cal apropar, sense por, i sempre amb una base científica, defugint del partidisme, la història recent al nostre país”.