“Seguirem reforçant programes complementaris com ara la “Dispensa d’Aliments”, el Programa de vals “Alimentació Necessària” i el PROMOU per mantenir unes condicions dignes a les famílies de la ciutat” assegura l’edil de COMPROMÍS.

Vila-real, 24 de juny de 2014. Els xiquets i xiquetes de Vila-real podran gaudir per primer vegada en agost d’una Escola Municipal d’Estiu. La regidoria de Serveis Socials posarà en funcionament durant la primera quinzena d’agost una escola municipal integradora i amb servei de menjador, que comptarà amb importants bonificacions que arriben fins a la gratuïtat, per tal de donar resposta a “la gran demanda rebuda a l’Aplec Municipal de Temps Lliure” i poder seguir oferint durant l’agost un servei de menjador escolar “que ens garanteix que els nostres xiquets reben una alimentació adequada i equilibrada”. La regidora de Serveis Socials, Mònica Àlvaro, ha anunciat aquest matí la creació d’aquesta Escola Municipal d’Estiu a l’agost així com l’increment de les places a l’Aplec d’Estiu al juliol “perquè cap xiquet ni xiqueta es quede sense la seua plaça”.
D’aquesta manera, l’Aplec d’Estiu que es du a terme durant el mes de juliol arribarà enguany a les 500 places (125 per col•legi i torn), front a les 400 que s’ofertaven inicialment (200 places per quinzena i 100 per centre), amb la possibilitat de menjador totalment gratuït per a xiquets i xiquetes víctimes de violència de gènere, pare i mare a l’atur sense cap tipus de prestació o derivats directament per Serveis Socials. Dels escolars inscrits, 277 xiquets i xiquetes són beneficiaris d’algun tipus de bonificació i, pel que fa al menjador, de moment són 157 els menors que utilitzaran aquest servei, dels quals 124 comptaran amb la gratuïtat total. “Així, l’Aplec d’Estiu consolida la seua oferta i s’amplia, de manera que podem afirmar que cap xiquet ni xiqueta es quedarà sense una plaça a l’Aplec gràcies als esforços realitzats en aquest àmbit”, assenyala la regidora de COMPROMÍS. Per a Alvaro, garantir tant el dinar com les activitats lúdiques dels menors que passen per dificultats és el més important i prioritat absoluta en aquestos moments. A més, recorda la regidora, “seguirem reforçant programes complementaris com ara la “Dispensa d’Aliments”, el Programa de vals “Alimentació Necessària” i el PROMOU per assegurar unes condicions dignes a les famílies de la ciutat”.
En aquesta línia, la responsable municipal de Serveis Socials ha lamentat les condicions i terminis imposats per l’Orde de Conselleria de Benestar Social 14/2014 per la qual es pretén sufragar despeses dels ajuntaments que tinguen establertes mesures d’alimentació i/o oci destinades als menors durant període estival. “El problema radica en que, malgrat tots els esforços que estem dedicant al tema, la Conselleria solament ens ha donat cinc dies hàbils per sol•licitar aquestes subvencions.. A més, les rendes que barema la Generalitat són màxim de 5.007,80 euros anuals per unitat familiar, molt inferiors a les que nosaltres considerem com a exclusió social i també remarcar que deixen fora menors amb discapacitat, víctimes de violència de gènere o fins i tot xiquets i xiquetes en situació d’acollida per família educadora o que viuen en un centre tutelat per la Generalitat. “Aquestos xiquets i xiquetes que sí tenen plaça gratuïta a l’Aplec, a l’Escola d’Agost o al programa especialitzat PROMOU, no són tinguts en compte per la Conselleria de Benestar Social”, ha afegit la regidora.
Davant d’aquesta situació, la Junta Local de Govern, a proposta de l’èdil Alvaro, ha fet arribar una queixa directament a la Conselleria sobre la forma de procedir i els terminis establerts en l’Orde 14/2014. “Els terminis que imposa són gairebé inexistents, la paperassa que demanen inassolible i no existeix cap disseny sinó que aboquen tot un programa d’ajudes a la voluntat i capacitats dels ajuntaments”, lamenta Àlvaro, qui anuncia també una moció de COMPROMÍS per a demanar l’ampliació dels terminis i els requisits dels menors que puguen ser beneficiaris d’aquestes subvencions.