El regidor de Participació Ciutadana, Xavier Ochando, comparteix l’experiència pionera de la ciutat en les jornades ‘Sembrant futur, ciutadania, participació i democràcia’, que s’han celebrat aquest cap de setmana al municipi valencià d’Énguera

Vila-real s’ha convertit en tot un referent quant a Participació Ciutadana i ja són diversos els municipis de la Comunitat que han sol•licitat ajuda per implementar mesures que han estat pioneres a la ciutat.
Entre ells, destaquen localitats com Sedaví o Bonrepòs i Mirambell (València) i Betxí (Castelló), entre d’altres, que ja han requerit la presència del regidor de l’àrea, Xavier Ochando, per explicar-los el funcionament de la regidoria a Vila-real.
“Són molts els representants de municipis que ens criden interessats a conèixer mecanismes com el Pressupost Participatiu i l’Escó Ciutadà, però, abans de res, necessiten saber com instaurar un nou Reglament de Participació Ciutadana, que és el que ajuda a vertebrar tot el procés”, explica Ochando.
Així, les localitats ja esmentades són les primeres que “han agafat exemple de Vila-real i estan començant a implantar, sempre sota la nostra supervisió i ajuda, mecanismes que han estat pioners a la nostra ciutat”, assenyala. No obstant això, Ochando destaca que “són molts més els ajuntaments que ens han consultat i a poc a poc s’obren al procés”, al mateix temps que indica que “és un orgull per a nosaltres ser un referent i ajudar al fet que més ciutats apliquin aquestes polítiques”.
En aquest sentit, el regidor responsable de l’àrea ha participat aquest cap de setmana en un congrés celebrat a Énguera (València), al que han assistit nombrosos experts a l’àrea, i on ha exposat l’experiència de Vila-real en la matèria. Les jornades Sembrant futur, ciutadania, participació i democràcia, organitzades per l’Institut d’Estudis Territorials el Caroig, l’Ajuntament d’Énguera i la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, “ens han servit per contactar amb més municipis interessats en la Participació Ciutadana, a més d’ensenyar-nos molt sobre el tema”, afirma.
L’edil manifesta que “el fet que ens demanin assessorament, és perquè vam ser la primera ciutat de la província a posar-nos a la feina en l’obertura de l’Ajuntament als veïns, coincidint amb que Vila-real va ser una de les primeres ciutats, en la legislatura anterior, a viure el canvi polític que ara s’ha donat a tota la Comunitat Valenciana i, per tant, ja tenim experiència i podem orientar a altres municipis que desitgen seguir els nostres passos, com a referent en la matèria”.