La imatge processional de sant Pasqual ja es troba de nou a la basílica de Vila-real, després d’haver hagut de desplaçar-se fins a les instal•lacions de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R) per a ser restaurada, de manera que el pròxim 17 de maig, com cada any, podrà tornar a eixir als carrers davant milers de veïns, que aquest 2017 celebren, a més, el centenari del seu patronatge sobre la ciutat.
El regidor de Tradicions de Compromís per Vila-real, Pasqual Batalla, ha pogut conèixer de primera mà com ha quedat la peça després de la intervenció, en una visita en la qual ha estat acompanyat per la sotsdirectora de l’IVC+R CulturArts de la Generalitat Valenciana, Gemma M. Contreras, i per la cap de secció de Conservació i Restauració de pintura de cavallet i escultura policromada de l’ens, Fanny Sarrió.
Batalla ha destacat la “excepcional” col•laboració de la Generalitat, que “va captar immediatament l’incalculable valor que aquesta imatge té per als vila-realencs i es va posar a treballar immediatament amb la màxima cura per a tornar a posar en valor al sant patró”.
Una restauració a la qual se suma també la de la carrossa processional de sant Pasqual, que també es troba en mans dels tècnics de l’institut, ja que “es trobava afectada pel corc, que estava començant a ascendir també al sant”.
Per aquest motiu, la intervenció, que al principi s’havia de realitzar en la pròpia basílica, s’ha hagut de traslladar a València, on es trobava la maquinària especialitzada per a realitzar un tractament de desinsectació per anòxia.
L’actuació s’ha finançat a parts iguals entre l’àrea de Tradicions i la Generalitat, que han aportat 8.500 euros cadascuna, tot i que finalment la Regidoria de Turisme ha aportat al voltant de 900 euros per a treballs extra que ha requerit la imatge, tant en fusteria com en metalls, que inicialment no estaven pressupostats.
En aquest sentit, l’edil nacionalista, ha assegurat que “la col•laboració entre Ajuntament i Generalitat ha servit perquè en un any tan especial com a aquest, en el qual celebrem el centenari del patronatge de sant Pasqual sobre Vila-real, la imatge puga lluir com mai davant els seus fidels en la processó del dia 17”.
D’altra banda, la sotsdirectora del IVC+R ha destacat que “només conèixer el que aquesta imatge significa per als veïns de Vila-real ens vam posar a la feina i els tècnics han treballat amb tanta rapidesa que han acabat, fins i tot, abans d’allò previst”.
No obstant açò, Contreras explica que encara es treballa en la carrossa, que probablement per a la processó no estarà al 100%, i afirma que “no m’agradaria faltar a la desfilada, perquè veure el resultat en un acte en viu serà una gran satisfacció”.
La tècnica que ha acompanyat els representants a la visita de la imatge ha detallat en quin estat es trobava la peça i com ha sigut la intervenció. “La talla del sant no presentava patologies greus, més enllà de les habituals en figures que estan exposades al culte, amb pèrdues de policromia, fregades, brutícia o algun colp amb fractures i esquerdes”, apunta Sarrió, qui destaca que “primer s’han matat els insectes i després s’ha consolidat, emplenat i realitzat la reintegració cromàtica pertinent, la labor de la qual ha sigut més necessària en l’àngel que acompanya al sant i en la base, tot i que el canvi en les tres peces és més que notori i els veïns ho podran apreciar en qüestió de dies”.