Compromís per Vila-real continua en la lluita per donar a conèixer els nefasts efectes que pot suposar l’acord de lliure comerç entre Europa i Canadà Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) per als drets dels ciutadans europeus i, més concretament, per als veïns de Vila-real.

Per açò, el grup municipal ha presentat una nova moció al Ple en la qual recorda les conseqüències que tindria l’entrada en vigor d’aquest tractat, considerat el germà menut del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP), ja que “no promou el lliure comerç, sinó que el seu objectiu és facilitar la privatització dels serveis públics i acabar amb el model social i democràtic europeu que va sorgir, amb tant esforç, de les cendres de la Segona Guerra Mundial”, explica el regidor nacionalista Josep Pasqual Sancho.

“Ho hem explicat sobradament: a Compromís no tenim cap problema amb el comerç internacional, és més, som conscients dels beneficis de l’activitat comercial entre diferents nacions”, indica. No obstant açò, recorda que “malgrat tot, el mercat no és un mecanisme neutre que regula les transaccions entre països, empreses i persones, sinó que és una estructura complexa on els participants més poderosos acaben tenint més poder i els membres més febles solen acabar dominats pels més forts”.

Per a Sancho, la Unió Europea “és més que un mercat, perquè afig drets socials, mecanismes de protecció i llibertat de moviment per als seus ciutadans”. No obstant açò, “i malgrat comptar amb totes aquestes mesures, s’han produït desajustaments que han beneficiat a uns territoris i perjudicat a uns altres i s’han tocat alguns drets de la ciutadania, cosa que no podem consentir”. Per açò, des de Compromís per Vila-real es posa l’accent novament en l’opacitat en el procés d’aprovació d’aquest tipus de procediments, on “crida l’atenció que els eurodiputats són exclosos, però sí participen representants de la indústria”.

Aquesta forma de funcionar està derivant, segons Sancho, “en un distanciament de la població cap a la Comissió Europea, perquè es veu clarament que amaga informació als ciutadans, conjuntura que aprofiten els partits anti-europeus, que s’alimenten de la desestructuració d’Europa”.

“El nostre deure és evitar aquest escenari i per açò ens oposem al CETA”, expressa l’edil, que destaca que “és fruit d’un procés fosc i allunyat de la participació ciutadana i de la transparència”. A més, recorda que el passat 16 de maig el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictar una sentència que reclama que siguen els estats membres els qui ratifiquen els tractats comercials, en lloc de fer-ho únicament la Comissió Europea.

“Rebutgem el CETA perquè cada dia es coneixen noves dades de la influència de les grans corporacions europees en l’elaboració de la legislació, per exemple, a l’hora de decidir què compostos s’accepten en la fabricació de determinats productes, que no miren en absolut per la salut de les persones”, apunta Sancho. “El nostre no al CETA és rotund i contundent, és un no a la tirania al servei d’uns pocs i un a reafirmar el nostre compromís amb una societat democràtica, oberta i lliure per a les persones”, indica.

“Esperem que els partits amb representació municipal aprofiten aquesta segona oportunitat que els brindem per a posicionar-se del nostre costat, ja que al gener ens vam quedar a soles al capdavant d’aquesta reivindicació”, conclou.