Vila-real ha acollit la jornada La comunicació amb perspectiva de gènere, organitzada pel col·lectiu de Dones amb Compromís, en la qual han participat un centenar de persones arribades des de diferents punts del País Valencià.
Entre els assistents, cal destacar la presència de representants com la diputada en el Congrés, Marta Sorlí -que al seu torn ha exercit com a presentadora de l’esdeveniment-, el senador Jordi Navarrete; la vicealcaldesa de Castelló, Ali Brancal, o la coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó, a més d’edils de diferents municipis, membres de Dones amb Compromís i simpatitzants.
El portaveu de Compromís per Vila-real, Xavier Ochando, ha sigut l’encarregat de donar la benvinguda als assistents, destacant la importància de comptar amb iniciatives com la Trobada Feminsta d’Estiu, ja que “la lluita per la igualtat i contra la discriminació és cosa de tots i, especialment, dels mitjans de comunicació, que juguen un paper fonamental”, ha assegurat.
Per la seua banda, la síndica adjunta de Compromís en els Corts, la vila-relanca Mònica Àlvaro, ha moderat la taula redona El paper de les dones en la comunicació 3.0, en la qual han participat les comunicadores Íngrid Lafita i Violeta Tena. En aquest sentit, Àlvaro, ha indicat que “mentre en Compromís tenim presents a les dones, en altres formacions, per desgràcia, encara no estan per la tasca de treballar per trencar barreres”.
El secretari autonòmic d’Igualtat i Polítiques Inclusives, el també vila-realenc Alberto Ibáñez, ha moderat la taula redona Una publicitat per al segle XXI, una publicitat no sexista, on han participat les activistes i expertes Isa Lozano, Montse Hormigos i Irene Ballester. Ibáñez ha remarcat la importància de la llei valenciana d’igualtat, que “entre altres coses, acaba amb la publicitat sexista” i ha posat com a exemple la futura televisió pública valenciana Àpunt, que “inclourà mesures per a ser un referent”.
Finalment, la líder de Compromís i vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha tancat la programació amb la seua ponència La veu del govern valencià, en la qual ha explicat que la comunicació que s’està realitzant des del Consell ara és “en femení, a diferència de com s’ha fet fins ara, una política en masculí i des del patriarcat”. Per açò, ha destacat la importància del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que “és el primer que s’elabora amb entitats polítiques i també socials i per primera vegada es troba representada tota la societat, donant veu a tothom”.
Així mateix, ha assegurat que “en política és molt difícil posicionar-se entre el blanc i el negre, però si es vol fer política en obert, en plural i en femení, es necessita un gran angular per a mirar cada situació i aqueixa és la perspectiva que oferim les dones”. Per açò, ha posat com a exemple la situació que viuen les dones en l’àmbit polític i tots els adjectius negatius que se’ls atribueixen. “En política venim a debatre idees, però encara trobem adversaris que jutgen les seues oponents femenines pel seu aspecte, veritat que a ningú se li ocorre jutjar a un home per la seua vestimenta?”, ha preguntat Oltra, “tenim encara molt de treball per davant perquè açò canvie i per a construir una alternativa feminista que tinga en compte a totes les dones”, ha expressat. La jornada ha finalitzat amb un taller de comunicació, impartit per Violeta G. Carreño, i la cloenda, a càrrec de la coordinadora de Dones amb Compromís, Bàrbara Peris.