El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple ordinari per a sol·licitar al Govern central l’ampliació i intransferibilitat del permís de paternitat.

Compromís denuncia que després de prometre augmentar-la a cinc setmanes, el Govern de Mariano Rajoy ha baixat a un mes la baixa de paternitat, per la qual cosa exigeix que es pressuposte i tramite de manera urgent una reforma integral del sistema de permisos i prestacions per a la cura i atenció de menors en cas de naixement, adopció o acolliment.

La regidora Gemma Gil assegura que “els permisos laborals i les prestacions de la Seguretat Social són imprescindibles per a garantir els drets dels xiquets a tenir una atenció dels seus progenitors, que també mereixen gaudir de la paternitat i maternitat sense ser perjudicats en la seua inserció laboral”. “Per desgràcia, ens seguim trobant amb una situació de gran desigualtat entre homes i dones en els seus permisos, ja que el de paternitat és vuit vegades inferior al de maternitat”, assenyala.

A més, la reivindicació de Compromís per Vila-real fa referència al marc legal, que “ni s’acosta al desig de la majoria de la ciutadania de l’Estat, que manifesta que prefereix -segons el baròmetre del CIS- una família en la qual els dos membres de la parella tinguen un treball remunerat amb una dedicació semblant i tots dos es reparteixen les tasques de la llar i la cura dels fills”.

Així mateix, Gil remarca que el Ple del Congrés dels Diputats va aprovar el passat mes d’octubre de 2016 una proposició no de llei d’equiparació dels permisos de maternitat i paternitat. “L’objectiu era ampliar la durada del permís de paternitat fins a les 16 setmanes, igual que la baixa de maternitat, fent que en tots dos casos foren intransferibles”, assenyala, “aconseguint un total de 173 vots a favor i dos en contra”. No obstant açò, relata l’edila, “a pesar que l’any passat, quan vam presentar aquesta moció, la durada del permís de paternitat s’havia augmentat a cinc setmanes, per a aquest 2018 les baixes estan sent de quatre setmanes, ja que el Govern està usant aquesta carta per a fer pressió i aconseguir que els grups parlamentaris li aproven els Pressupostos Generals de l’Estat, quan es podria aprovar un Reial decret”.

“Com sempre, els populars utilitzen el xantatge polític, confrontant el benestar del seu partit amb el dels ciutadans”, denúncia. En països com Suècia o Noruega, els pares i mares tenen dies de permís propi i comparteixen una gran quantitat de dies de permís -mínim 300- cobrant el 80% del sou, però no tenen l’obligació d’agafar tots els dies alhora, de manera que els xiquets poden estar cuidats per un dels dos progenitors durant els primers anys de vida.

“Les administracions tenim la responsabilitat de promoure la igualtat entre homes i dones, així com un repartiment més equitatiu de les seues responsabilitats com a progenitors i una inserció igualitària en el mercat laboral”, assegura Gil, qui exigeix, en nom de Compromís per Vila-real, que s’impulse un Reial decret que permeta perllongar, com a mínim, el permís de paternitat a cinc setmanes. A més, la coalició reclama al Govern de l’Estat que incloga en aquesta reforma l’equiparació progressiva i la intransferibilitat immediata dels permisos de paternitat i maternitat com a mesura prioritària en l’aprofundiment de la coresponsabilitat. “Des de Vila-real instem al Govern de l’Estat a emular els Països Nòrdics i permetre així que els permisos de maternitat i paternitat no s’hagen d’agafar alhora”, manifesta Gil, qui espera que la resta de grups municipals done el seu vot a favor.