L’Ajuntament de Vila-real repartirà entre els departaments municipals 200 exemplars de la nova Guia per a usar un llenguatge igualitari en l’Administració local, amb l’objectiu d’impulsar la igualtat de gènere en el llenguatge que utilitzen els treballadors de l’ens públic més proper al ciutadà.
Les regidories de Normalització Lingüística i Igualtat s’han unit a la campanya Valencià per la igualtat, en la qual també participen més de 40 municipis de tot el territori, així com la Diputació de València, que col·labora juntament amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. “L’objectiu de la campanya és utilitzar un llenguatge inclusiu en valencià que tinga en compte les dones i els homes, de manera que, a poc a poc, anem modificant la forma d’expressar-nos en l’Administració local i en la societat en general, canviant la nostra percepció cap a una realitat més igualitària i integradora”, afirma l’edil de Normalització Lingüística, Santi Cortells.
El regidor destaca la importància de “tenir en compte alguns detalls a l’hora d’expressar-nos, ja que moltes vegades ho tenim tan interioritzat que no detectem que utilitzem un llenguatge sexista que, d’una forma o una altra, invisibilitza, oculta, imposa categories i discrimina”. “El llenguatge és un espill de la societat que l’utilitza i el fet que hi haja marques discriminatòries és un clar reflex del que hi ha: una presència generalitzada del sexisme en la nostra cultura”, apunta.
Per aquest motiu, “considerem que aquestes pràctiques lingüístiques poden ser modificades i eliminades, ja que la llengua és un instrument viu en constant evolució que a més és arbitrari i susceptible de ser modificat per les persones, adaptant-se a les noves necessitats de la societat, que hauria de ser més justa i igualitària”, assenyala Cortells. En aquest sentit, l’edil posa alguns exemples sobre les possibilitats que ofereix el llenguatge a l’hora d’evitar un ús que perjudique al gènere femení. “En lloc de dir ‘Els valencians viuen bé’, podem optar per ‘A València es viu bé’ o, quan es parla de ‘Els metges i les infermeres’, passar a utilitzar el format de ‘El personal sanitari’, igual que ocorre amb ‘Els pilots i les hostesses’, per ‘La tripulació’, o ‘El director i la secretària’, que podria ser ‘L’equip directiu’”, expressa.
“Les dones han recorregut un llarg camí en els últims segles i dècades per a aconseguir els mateixos drets que els homes, però encara cal seguir treballant i eliminar obstacles, a més d’avançar cap a la nova realitat que vivim”, manifesta el regidor. “Per això, volem col·laborar a aconseguir aquest canvi lingüístic, per la qual cosa anem a repartir 200 exemplars entre els treballadors municipals”. No obstant açò la guia estarà disponible per a la seua consulta en la Biblioteca Municipal i totes aquelles persones que per la seua professió o simplement per interès en el tema la necessiten, la podran sol·licitar a qualsevol de les dues regidories.