Compromís per Vila-real denuncia la celebració d’un nou acte militar en la ciutat –el segon al mig any–, que a més tindrà un cost econòmic per a les danyades arques municipals. El grup municipal, amb el suport total per part de la militància en la ciutat, ha decidit desmarcar-se de l’organització, una vegada més, d’un esdeveniment en el qual l’exaltació dels valors militars torna a ser la protagonista, en aquest cas, amb l’agreujant que el cos que exhibirà les seues tècniques serà la Guàrdia Real, grup que escorta al monarca espanyol i la seua família.

«Un rei que, per a més INRI, és parent de Felip V, el responsable del saqueig i incendi de la nostra vila el 12 de gener de 1706, un autèntic genocida que va arrasar amb la vida de 253 veïns, un 10% de la població», indiquen.

No obstant açò, una de les principals preocupacions del grup municipal és el cost que tindrà l’organització d’aquest esdeveniment per a les arques municipals. «Igual que ja va ocórrer en la jura de bandera imposada en el mes d’octubre, l’Ajuntament es va a veure obligat a contractar un servei de seguretat privada, en un moment en el qual les arques municipals pateixen una de les pitjors situacions econòmiques que es recorden, a causa de les múltiples sentències que estem pagant de l’anterior executiu popular, i que, de fet, ens impedeixen aprovar el pressupost d’aquest 2018», lamenten des del grup municipal.

Així mateix, des de Compromís es posa de manifest que aquest acte, igual que la jura de bandera –del que encara no s’ha tingut coneixement del seu cost– és innecessari, puix que exalta novament la militarització d’una societat «plena de desigualtats i en la qual s’agita la bandera de la crispació diàriament».

Des de la tolerància i el respecte a la llibertat d’expressió, Compromís per Vila-real, com a ens valencianista, destaca també la necessitat de seguir treballant en la defensa de la cultura i identitat de la nostra terra, actualment minoritzades i amb el suport mínim o nul per part d’algunes institucions. Cal recordar que la Guàrdia Real compta amb un pressupost suficientment elevat per a organitzar els seus actes com per a necessitar de cap suport institucional. “Reiterem que, com a partit d’esquerres i progressista, el nostre objectiu és donar resposta als problemes reals dels veïns i mentre estiguem a l’equip de govern anem a denunciar tot allò que considerem injust i fora de lloc, especialment si afecta a la majoria silenciosa, que representa un alt percentatge dels veïns”, conclouen.