Compromís per Vila-real torna a reivindicar, una vegada més, l’eliminació total de la simbologia feixista en la via pública. Després de comprovar l’avanç que s’ha produït a la Vall d’Uixó, la militància de Vila-real exigeix que d’una vegada per totes la ciutat es pose al nivell que li correspon en la lluita contra els símbols feixistes que encara romanen en la via pública.

El portaveu del col·lectiu, Elies Casalta, lamenta, a més, que l’alcalde de Vila-real, el socialista José Benlloch, haja afirmat, en referència a la creu retirada a la Vall d’Uixó, que “una creu no ofèn a ningú” i mostra el suport total del col·lectiu a l’equip de govern del municipi veí, “que s’ha enfrontat amb valentia a una situació desagradable, però de justícia”.

Així mateix, recorda que “no és la primera, ni la segona vegada que el nostre partit porta al Ple la petició de retirar aquestes exhibicions que representen tortures i assassinats”. “Hem presentat mocions en la línia de modificar la Llei de Memòria Històrica per a accelerar el procés, ja que aquest tipus d’elements no poden mostrar-se en llocs públics i, a Vila-real, encara tenim massa símbols que ens recorden que la nostra societat no ha oblidat la barbàrie que el falangisme va suposar en el passat i que perdura fins als nostres dies”, apunta. Així mateix, destaca que “d’alguns elements s’intenta fer creure que són objectes per a recordar a tots dos bàndols, la qual cosa és totalment falsa i una excusa barata per a mantenir-los”.

Així, des de Compromís recorden que s’ha sol·licitat en diferents ocasions aquesta actuació, “fins i tot el nostre grup municipal ha arribat a aprovar en solitari, amb quatre vots de 25, una moció de JovesPV per a exigir que s’elimine qualsevol símbol, com les insígnies de la dictadura que perduren en nombroses façanes amb el jou i les fletxes de la Falange, entre molts altres a la vista de tots. No podem esperar més”.

Fa escasses setmanes es va tornar a reivindicar la necessitat de prendre mesures, “ja que és inadmissible que seguim així en ple segle XXI, amb una gran ferida oberta i el patiment de famílies que han perdut a éssers estimats l’únic delicte dels quals va ser atrevir-se a pensar diferent”.

Per aquest motiu, a més, el col·lectiu de Compromís insta al Govern del socialista Pedro Sánchez a “posar-se a la feina i a demostrar que realment ha vingut a canviar les coses” i demana a l’alcalde, José Benlloch, que “s’abstinga d’utilitzar els sentiments religiosos per a crear confrontació” i que “no torne a repetir, com va fer en l’últim Ple, que a la nostra ciutat no hi ha cap tipus de simbologia feixista. És totalment fals i, a més, fereix la sensibilitat de molts veïns per als quals també governa”.