Compromís per Vila-real ha presentat una moció al Ple de l’Ajuntament en la qual exigeix al Govern central que inicie els tràmits per a reformar la fiscalitat dels productes d’higiene femenina, considerant-los béns de primera necessitat i reduint el seu tipus impositiu al mínim.

La regidora Gemma Gil explica que “la taxa rosa és l’import de més que paguem exclusivament les dones pel simple fet de comprar un producte etiquetat per al públic femení, encara que siga exactament igual que un altre que no porta aquesta etiqueta”. Així, l’edila assegura que en alguns països europeus, el fet que un producte siga dirigit especialment per a dones fa que el seu preu augmente entre un 20 i un 50%, tot i que la qualitat no siga superior. El principal exemple està en els xampús, les cremes, desodorants o analgèsics que “en la seua versió femenina són més cars que els comercialitzats per a homes”. “De vegades, l’única diferència és que el producte passa a ser de color rosa”, apunta, “com ocorre amb les fulles d’afaitar dirigides a dones, que són més cares només per ser de color rosa, encara que només per a un 3% de dones aquest siga el seu color favorit”.

L’estudi més complet i comprensiu realitzat fins ara es va elaborar a Nova York pel Departament d’Assumptes del Consumidor al desembre del 2015. Després d’analitzar 800 productes de 90 marques en 24 tendes diferents, l’anàlisi va demostrar que hi havia una diferència de preu en el 42% dels béns. De mitjana, les dones van pagar un 7% més que els homes pel mateix producte, “un encariment que opera sota la premissa que les dones estan més disposades a pagar més per la seua vestimenta o condícia personal, totalment basat en la construcció d’estereotips de gènere”.

Paral·lelament, Gil destaca que, en matèria impositiva, “en l’Estat espanyol, els productes d’higiene femenina estan gravats amb el 10% d’IVA, considerant, de manera inexplicable, que aquests productes no són de primera necessitat ja que, en cas contrari, tindrien un gravamen del 4%”.

En 2012 es va incloure dins de la reforma fiscal la baixada del 21% que tributava fins al moment, al 10%. “Sense deixar de ser positiu, aquest canvi no va satisfer a ningú”, apunta la regidora. “Cada dona gasta una mitjana de 355 euros a l’any en la compra de productes d’higiene relacionats amb el cicle menstrual, la qual cosa multiplicat durant més de 30 anys de la seua vida, sumaria un total de 10.650 euros”, denúncia. “Tenint en compte que són béns de primera necessitat, com el pa o la llet, es tracta, sense cap tipus de dubte, d’un greuge comparatiu cap a les dones, que ja patim una bretxa salarial respecte als homes, fent que una dona guanye un 13% menys en treballs similars”, manifesta. Per tant, “tenim una doble discriminació econòmica cap a les dones”, lamenta.

A més, Gil recorda que des del passat mes de gener, les Illes Canàries, que és l’única Comunitat Autònoma que té competència en la regulació d’impostos indirectes, va eliminar l’IVA en aquests productes, igual que han fet en altres països, on s’han eliminat els impostos indirectes o els han reduït al mínim, com ocorre a Anglaterra, Canadà, Austràlia o França. “Per tots aquests motius, esperem que el Govern espanyol, ara amb nous representants, prenga les mesures necessàries per a combatre la desigualtat que provoca la taxa rosa i aposte per la igualtat de preus dels productes, sense discriminació de gènere”, conclou.