Compromís per Vila-real exigeix al Govern central el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers

El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple ordinari per a exigir al Govern de l’Estat el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). “Noms com Aquarius o Open Arms s’han posat de moda en els últims dies, fent despertar a moltes persones i conscienciant del drama de la immigració”, explica el portaveu, Xavier Ochando.

“Parlem de vaixells carregats de centenars de persones migrants que han arribat a les nostres costes i que, gràcies a la lluita d’ajuntaments com el de València o Barcelona per a gestionar permisos especials, han evitat acabar eixint pels CIE”, assegura. Nombroses organitzacions en defensa dels Drets Humans, a les quals s’ha sumat Compromís, treballen des de fa anys per a acabar amb aquests centres i visibilizar “la realitat que viuen els seus interns”.

Per aquest motiu, des de Compromís per Vila-real s’insta al Govern de l’Estat al fet que inicie un procés que conduïsca al tancament dels CIE i, més concretament, el de Sapadors de València, “en un màxim de sis mesos”.

Cal recordar que el 15 d’octubre de 2016 els Corts Valencianes van aprovar una proposició no de llei per la qual es condemnaven les identificacions policials basades en el perfil ètnic i s’instava al Govern a iniciar el procés de tancament dels CIE. “A Vila-real ja vam aprovar una moció en aquest sentit, però lamentablement hem de tornar a posar sobre la taula el problema, ara més que mai, en un moment en el qual tothom s’omple la boca amb la solidaritat cap a aquests refugiats, però poc saben sobre el final del periple d’aquestes persones”, indica.

“Una vegada s’apaguen els focus dels mitjans, i després de milers de quilòmetres en condicions infrahumanes i jugant-se les vides, aquestes persones no acaben en ciutats acollidores, com Vila-real –que va oferir la seua ajuda-, sinó que finalitzen el seu trajecte amb l’expulsió a través d’un CIE”, lamenta.

La moció de Compromís per Vila-real insta al Govern al fet que cesse les deportacions exprés, mitjançant les quals la policia deporta persones sota un règim de detenció de 72 hores, sense previ avís i sense que, en molts casos, intervinga cap tipus d’assistència lletrada.

També se sol·licita al Ministeri de l’Interior que derogue el Protocol de Deportació de la Policia Nacional de 2007, que permet algunes mesures que vulneren els drets dels retinguts, com són la sedació forçosa o la immobilització mitjançant camises de força, brides o corretges per a la deportació.

“Sí, al juny va canviar la composició del Govern central a Madrid, però ací la situació segueix sent la mateixa i volem que comencen a canviar les paraules per mesures de debò”, critica Ochando. A més, recorda que la privació de llibertat per estada irregular en els CIE confronta amb el dret a la llibertat i a la seguretat personals proclamats a l’article 3 de la Declaració Universal de Drets Humans i l’article 9 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. “Els CIE constitueixen espais opacs en els quals no es garanteixen drets tan bàsics com la salut física i mental, l’educació o la identitat, però tampoc drets fonamentals com són els drets a la vida personal i familiar, a la intimitat, a la integritat física, a l’accés a la justícia o a la pròpia vida”, expressa.

Així mateix, Compromís per Vila-real exigeix al Ministeri de l’Interior que no es realitzen deportacions en vols col·lectius, en els quals s’ha constatat un gran nombre de situacions de vulneració de drets, tant en el procediment que s’empra per a completar les places de cada aeronau, com en els vols.

“Esperem que tots els partits representats en l’Ajuntament donen el seu vot a favor per a frenar d’una vegada per sempre aquesta problemàtica”, conclou Ochando.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *