La campanya La Penya Recicla torna a les festes de la Mare de Deu de Gràcia de Vila-real de la mà Ecovidre, la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic i la Comissió de Penyes. La campanya de sensibilització ciutadana pretén conscienciar els penyistes i ciutadans sobre la importància del reciclat de residus d’envasos de vidre, per tal de fer unes festes més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. Amb aquest objectiu, les penyes de Vila-real competiran per a ser la més sostenible i guanyar un lot de productes de la comarca.

La iniciativa, que es desenvoluparà durant els dies 1, 4, i 8 de setembre, repta totes les penyes a participar en el concurs i competir entre elles per a reciclar la major quantitat de quilos de vidre durant aquests dies. Per al desenvolupament del concurs, Ecovidrio col·locarà una bàscula gegant a l’avinguda de la Murà (cantonada amb Ramon i Cajal), el dissabte 1; el dimarts 4, a l’avinguda de Pius XII encreuament amb Lluís Vives (torre Motxa); i el dissabte 8, al carrer de Josep Ramon Batalla amb Exèrcit (Barranquet). Les penyes i veïns podran acudir entre les 12.00 i les 16.00 hores per a pesar els residus d’envasos de vidre, a càrrec d’educadors que portaran el control dels quilos reciclats per cada penya. Una ecopatrulla visitarà en el mateix horari els locals festers i els animarà a participar en el concurs per tal d’incrementar el reciclatge.

Els penyistes  i ciutadans que s’acosten a pesar el vidre a la bàscula seran obsequiats amb marxandatge. A més, podran pujar les seues fotos més sostenibles a les xarxes social amb el hashtag #LaPeñaRecicla. Tota la informació referent a la campanya es pot consultar a través del web www.lapeñarecicla.es, on cada penya podrà conéixer en quin lloc del rànquing es troba durant els dies que dura el concurs.

El regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho, recorda que reciclar vidre és clau en la lluita contra el canvi climàtic. “El vidre que es diposita en els contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de forma indefinida i sense perdre les propietats originals. A més, ee usar calcí – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la naturalesa, es minimitza l’emissió de CO2 en el procés de fabricació i s’estalvia energia”, argumenta Sancho.

Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2017, els ciutadans de Vila-real van reciclar un total de 448.545 quilograms d’envasos de vidre. Açò suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana de 8,9 quilograms de vidre. Quant a la taxa de contenidors, Vila-real se situa en una mitjana de 297 habitants per contenidor, un total de 169 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats en el municipi. A les festes passades, la campanya La Penya Recicla va comptabilitzar el reciclatge de 1.512,3 quilos d’envasos de vidre, la qual cosa ha suposat un increment de 270 quilos respecte a l’any 2017. La penya guanyadora del concurs de les festes patronals de maig va ser Casal i Punt.