El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció per al seu debat i aprovació en el pròxim Ple ordinari de l’Ajuntament en la qual sol·licita l’enduriment de les penes per maltractament o abandó d’animals.

Des de la formació política mostren el seu respecte i admiració cap a les associacions locals que treballen cada dia vetlant pel benestar dels animals que viuen en el carrer, “en ocasions amb recursos i personal mínim, però amb un únic objectiu: que tot ésser viu tinga una vida digna en un entorn en el qual se li respecte”, tal com assegura el regidor Santi Cortells.

Com a partit ecologista, Compromís considera que “s’estan assolint uns límits inacceptables en ple segle XXI”, ja que “pràcticament tots els dies veiem notícies en els mitjans de comunicació en les quals es parla d’animals torturats i maltractats a càrrec de sàdics que mai acaben pagant la pena suficient per aquest comportament incívic i inhumà i açò ha de canviar”, indica.

El grup municipal considera que la justícia “no és prou justa ni dóna un bon exemple amb aquests casos, la qual cosa demostra que qualsevol pot fer mal a un ésser indefens, perquè al final mai passa res”. Des de rucs apallissats, gats tirotejats o cremats vius, gossos penjats o ofegats en rius amb pesats blocs de formigó lligats al coll en finalitzar la temporada de caça i fins i tot cavalls assassinats en festes, “ací tot val”, lamenta Cortells.

En aquest sentit, recorda casos com el del vídeo viral en el qual un caçador ofega repetidament a una cria de senglar en una sèquia, que finalment s’ha saldat amb una multa de 720 euros. No se sap res encara sobre la pena que recaurà sobre la família que va adoptar un gos i el va maltractar fins a la mort per a acabar convivint amb el seu cadàver en la cuina durant tres mesos, a Valladolid. Ni tampoc què ocorrerà amb la jove que va torturar un gat en posar-ho a la llavadora fins a provocar-li la mort i va pujar les imatges a les xarxes socials, a Ciudad Real. Sí que es coneix ja que per primera vegada un espanyol anirà a la presó per matar a bastonades a un cavall de carreres de la seua propietat després d’un mal resultat en una competició. I també hi ha una condemna en ferm a una valenciana que va matar al gos del seu company de pis després de llançar-ho per la balconada. “Aquestes notícies de justícia i de condemnes que acaben amb els autors materials a la presó arriben amb comptagotes, perquè la llei és molt laxa en aquest sentit”, explica l’edil nacionalista.

El Codi Penal compta des de 1995 amb l’article 337, que va ser reformat per última vegada en 2016, en el qual s’estipulen les penes per als qui maltracten o causen lesions que menyscaben greument la salut d’un animal domèstic o que viu sota control humà. No obstant açò, Cortells lamenta que “les penes que s’imposen són tan lleus que no provoquen que la gent s’ho pense dues vegades abans de cometre aqueixes aberracions”.

Així, la moció presentada al pròxim Ple exigeix al Govern central un enduriment de les conseqüències de maltractar o abandonar a un animal, proposant un mínim de dos anys de presó i un augment significatiu de les sancions econòmiques. També se sol·licita incrementar la durada de les mesures d’inhabilitació especial fins a deu anys per a l’exercici de qualsevol professió, ofici o comerç que tinga relació amb els animals, així com establir una inhabilitació especial durant deu anys per a la possessió d’animals domèstics i privar del dret a la tinença d’armes durant el mateix període als condemnats per maltractament. El text, a més, demana que es canvie la redacció de l’article 337, eliminant el requisit que el maltractament, per a ser condemnat, ha de ser injustificat, “doncs tot tipus de maltractament és injustificat de per si”, aclareix Cortells.

“No podem tolerar seguir veient animals torturats o mutilats a les xarxes socials, ni abandonats a la seua sort en els nostres carrers, no s’hauria de normalitzar que en ple segle XXI hi haja gent sense escrúpols i cruel que seguisca sense valorar un animal com una vida que mereix el mateix respecte que la resta”, afirma. “Volem més conscienciació i educació en el respecte per la vida, siga humana o animal, i que tot aquell que cometa un acte d’aquestes característiques pague amb una condemna concorde al delicte que ha comès, sense que per a açò valga una simple multa”.