Des del passat 3 de novembre i fins que acabe l’any les dones treballen gratis. Així ho posa de manifest la Comissió Europea, que ha advertit recentment que les dones guanyen una mitjana d’un 16,2% menys que els homes a l’UE.

Segons un informe del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (GESTHA), en 2016 l’escletxa salarial va ser d’un 30% a Espanya. Així mateix, les pensions que cobren les dones són un 37% inferiors a les dels homes.

Per aquest motiu, Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple en la qual exigeix acabar amb aquesta discriminació i insta al Consell a exigir davant el Ministeri de Sanitat la tornada i augment de les ajudes del Institut de la Dona per a afavorir la igualtat d’oportunitats per a totes elles.

“És lamentable que, per posar un exemple, les dones amb fills cobren un 37,5% menys que els homes amb fills”, denuncien des de Compromís, al mateix temps que critiquen que “tot i que a poc a poc es van donant passos per a la igualtat entre homes i dones, els estudis apunten que fins a 2088 no s’acabarà amb aquesta injustícia”.

Espanya és el sisè país europeu amb major diferència salarial entre homes i dones. “Com es pot observar, és un problema greu que, juntament amb la taxa rosa, fa que les dones no tinguen el mateix poder econòmic que els homes, exceptuant el funcionariat o les dones sense descendència”, apunten.

La pròpia Comissió Europea recorda que els càrrecs de direcció i supervisió són “aclaparantment” ocupats per homes i assenyala que les dones es fan càrrec de les tasques no pagades, com el treball domèstic i la cura de xiquets o familiars en major escala que els homes, a més d’estar “excessivament” representades en sectors i ocupacions amb salaris més baixos.

“Aquest mes de novembre celebrem el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere i açò també és violència, es mire per on es mire, i desigualtat de drets per al sector femení”, manifesten. Així mateix, des de Compromís per Vila-real recorden que s’està incomplint la Constitució, concretament els articles 14 i 9, ja que del seu compliment es deriva la igualtat salarial entre homes i dones. Per aquest motiu, recorden l’aprovació de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva d’homes i dones i que commina al Govern a establir mesures de foment de plans d’igualtat especialment dirigides a xicotetes i mitges empreses.

No obstant açò, la qual cosa realment resulta lamentable per als representants de Compromís és la suspensió del procediment de concessió de subvencions de l’Institut de la Dona –depenent del Ministeri de Sanitat- destinades a implementar mesures per a la igualtat salarial, així com a garantir la representativitat legal de dones en els alts càrrecs d’entitats o empreses. “Fa més d’un any que es va eliminar aquesta política, que afectava a xicotetes i mitjanes empreses, societats cooperatives, comunitats de béns, fundacions, associacions, programes de postgrau i activitats de les universitats relacionades amb la igualtat de gènere”, expliquen des de la formació.

“La igualtat és cosa de tots, però l’òrgan amb major poder per a impulsar els canvis –així com deure i obligació- és el Govern i, pel que sembla, té igual de quin color polític siga, mai fa prou perquè aquest país s’equipare als nostres veïns europeus”, conclouen.