El partit valencianista exigeix a Benlloch responsabilitats per la despesa que ha suposat la seua ineficaç estratègia jurídica i reclama saber quant ha costat tot el procés judicial.

«Entenem que l’Equip de Govern havia de lluitar per a aconseguir la titularitat pública de l’edifici, però no podem més que remarcar que s’hauria d’haver fet abans» ha declarat Fajardo.

Vila-real, 10 de gener de 2024

Novament, ha estat la justícia qui ha tombat l’estratègia jurídica de Benlloch. Ahir es va fer públic que el Tribunal Suprem no ha admés el recurs de cassació que va interposar l’Ajuntament de Vila-real a l’hora de poder obtindre la propietat de l’Hostal del Rei.

Després que el 2017 l’Ajuntament, i Benlloch com a alcalde, renunciaren a presentar-se al tanteig i que el propietari d’aquell moment, que era Bankia, ho vengués a un particular per 605.052 €, l’Equip de Govern va decidir obrir la via judicial per tal d’obtindre’n la titularitat de l’edifici.

L’any 2018 es va dur a terme la primera demanda de nul·litat i Benlloch va recórrer al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Vila-real, que va rebutjar el recurs per a adquirir l’Hostal per part de l’Ajuntament en juliol de 2019.

A causa d’aquesta decisió es va acordar recórrer-ho a l’Audiència Provincial, que també ho va rebutjar. I finalment ha estat el Tribunal Suprem qui, directament, no ha admés el darrer recurs interposat pels advocats contractats per l’Ajuntament.

La portaveu municipal i diputada provincial de Compromís, Maria Fajardo, ha manifestat que «Benlloch ens té acostumats a tirar la culpa als “empastres” del PP des que va arribar a l’alcaldia. Fins i tot ens ha culpat, més d’una volta, a Compromís, que estem a l’oposició, de la seua mala gestió. Ara ens diu que tota aquesta situació és responsabilitat dels assessors jurídics; segueix amb el mantra dels “empastres” de l’època del Govern popular; i també assegura que es deu al fet que no s’ha pogut demanar el préstec d’1,3 milions d’euros. Però la realitat és que la decisió i responsabilitat última és d’ell. No pot estar constantment culpant a la resta de partits de l’oposició d’una mala gestió basada a viure a colp d’endeutament.»

«Des de Compromís –ha continuat Fajardo– volem deixar ben clara la nostra ferma aposta perquè l’administració local puga adquirir l’Hostal del Rei i entenem que l’Equip de Govern havia de lluitar per a aconseguir la titularitat pública de l’edifici. Però no podem més que remarcar que s’hauria d’haver fet abans, bé presentant-se al tanteig l’any 2017 o bé arribant a un acord amb el propietari. Ens dol profundament que, poques setmanes abans de la celebració del 750 aniversari de la fundació de Vila-real, es diluïsca aquesta possibilitat. A més, volem remarcar que a setmanes del 20 de febrer encara no es té clar quins són els actes que es duran a terme i que l’única cosa que es té és un “informe” de 17 pàgines que ha costat 12.000€ al poble de Vila-real.»

«Aquesta situació judicial no és nova. D’una banda, és un exemple més de la falta de diàleg que l’actual Equip de Govern demostra dia rere dia. En cap cas se’ns ha dit res a Compromís que som l’aliat ideològic natural del PSOE. Se’ns torna a deixar de costat i ens tornem a assabentar a través de la premsa. I tot açò ens genera moltes preguntes. Per a què ha servit tot açò? Que hagués passat si l’Ajuntament sí que s’hagués presentat al tanteig o hagués arribat a un acord amb Bankia? Qui ha estat l’advocat o advocats que han portat el cas? Quant ens ha costat tot este procés judicial? Quants diners ens costen els ineficients recursos que presenta Benlloch constantment? Són preguntes que tenen fàcil contestació i que des de Compromís exigim que se’ns facilite, no només a nosaltres, sinó a tota la població de Vila-real» ha finalitzat la portaveu valencianista.