A més també presenten una moció per a la recuperació del Dret Civil Valencià i, fruit del diàleg, la moció que havien presentat per a declarar l’any 2024 com a Any Estellés serà conjunta amb el PSOE i la moció per la defensa dels cítrics valencians passarà a ser una Declaració Institucional de tots els grups polítics.

Compromís per Vila-real ha presentat fins a 4 mocions per a debatre en el ple ordinari d’aquest divendres 23 de febrer. D’una banda, la moció per a crear una plaça en l’especialitat de psiquiatria a l’Hospital de la Plana. Referent a això, la portaveu municipal de Compromís i diputada provincial, Maria Fajardo, ha recordat que «els diagnòstics de patologia psiquiàtrica estan augmentant els últims anys, i aquests afecten sempre d’una manera més important als sectors socials amb menys capacitat econòmica i menys suport social, que són els qui primer noten la falta de recursos d’atenció sanitària: joves, majors amb situacions de soledat no desitjada, persones amb situacions de precarietat laboral o en dificultats econòmiques.

Una de les conseqüències més greus d’aquest tipus de patologia és el suïcidi. Els intents de suïcidi i les autolesions augmentaren un 250% durant la pandèmia, però la tendència ja era prèviament preocupant. Ens trobem en la situació que no existeix la figura de l’especialista en psiquiatria a l’Hospital de la Plana, hospital de referència de la població de Vila-real i considerem que la ciutadania de Vila-real i de la resta del Departament sanitari de la Plana té dret a una adequada atenció sanitària en aquesta matèria.»

D’altra banda, el partit valencianista també ha presentat una moció per a la recuperació del Dret Civil valencià, seguint l’estel de molts dels col·lectius arreu del país. 

«Massa sovint sembla —ha continuat Fajardo— que el País Valencià és l’únic territori històric de l’estat al qual es denega potestats d’autogovern que altres territoris sí que tenen. L’aprovació del Dret Civil valencià, que fou abolit amb els Decrets de Nova Planta, és una reclamació social que porta present en la política valenciana des de fa molts anys. A més que, des del valencianisme polític, no podem entendre per què territoris com Aragó, Catalunya, Navarra, Galícia, País Basc o les Illes Balears sí que tenen un dret civil propi, però a nosaltres se’ns nega activament.

Tampoc s’entén com és que a casa nostra el PSOE i el PP intenten promoure’s com els adalils de l’autogovern i del Dret Civil, però només agafen l’AVE cap a Madrid acatxen les orelles enfront dels seus dirigents.»

«També ens agradaria destacar que, fruit del diàleg i de la nostra disposició a pactar, dues de les mocions que havíem presentat en solitari han passat a ser acceptades per altres grups polítics i es presentaran en forma de moció conjunta o de Declaració Institucional. La moció que havíem presentat perquè l’Ajuntament declare l’any 2024 com a Any Estellés ha estat acceptada pel PSOE i la presentarem de forma conjunta. Però allò que més ens enorgulleix és que la moció que vam presentar per tal de mostrar el nostre suport al camp valencià ha estat acceptada per tots els grups polítics i ha passat a convertir-se en una Declaració Institucional», ha finalitzat Fajardo.