Compromís per Vila-real, en representació de l’HOAC (Germandat Obrera

d’Acció Catòlica), presenten per al seu debat i posterior aprovació, si

escau, la proposició següent:«COMPLIMENT DELS COMPROMISOS

ACORDATS PER L’ESTAT ESPANYOL DE L’AGENDA 2030,

RELATIVA AL SEU OBJECTIU NÚMERO 8, TREBALL DECENT I

CREIXEMENT ECONÒMIC».

 

La moció que es presenta, parteix del respecte a principis bàsics de la convivència social com ara són «el bé comú i la subsidiarietat”, entenent que «el bé comú és el conjunt de condicions de la vida social que fa possible a les associacions i a cadascun dels seus membres l’assoliment ple i més fàcil de la seua mateixa humanitat» i que «la subsidiarietat suposa que cada grup social i els que l’integren han d’exercir les seues responsabilitats pròpies, personals i socials».

També es presenta tot tenint en compte que el 7 d’octubre se celebra a tot el món des de l’any 2008, a proposta de la Confederació Sindical Internacional (CSI) el «Dia Mundial del Treball Decent».

L’expressió «Treball Decent», és un concepte encunyat per la societat civil i fa referència a «les condicions que ha de reunir qualsevol treball perquè estiga d’acord amb la dignitat de la persona, dona o home, que el realitza».

Qui primer va utilitzar el concepte de «treball decent» va ser l’Organització Mundial del Treball (OIT) l’any 1999 i ho va encunyar per donar resposta a la problemàtica creada en el món del treball a causa de la globalització.

El va proposar amb la intenció d’«establir les condicions que ha de reunir qualsevol relació laboral, de manera que el treball es realitze en forma lliure, igualitària, segura i humanament digna, i considerant que, d’acord amb d’aquests estàndards, han de considerar violats els Drets humans i que no hi ha treball lliure».

L’ONU va acceptar aquest concepte quan, l’11 de setembre de 2012, en la seua Resolució 66/288 marca uns objectius per a un desenvolupament sostenible i, entre ells, hi inclou el del «treball decent» (Punt 147)

Tres anys després, el 25 de setembre de 2015, durant la Cimera de l’ONU sobre el Desenvolupament, 193 països, entre ells el nostre a través del cap de l’Estat, Felip de Borbó, es van comprometre a impulsar 17 objectius, coneguts com Agenda 2030, del qual destaquem, pel que fa a aquesta moció l’objectiu número 8, titulat “Treball digne i creixement econòmic” i que diu així: «promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i solidari, l’ocupació plena i productiva , i el treball decent per a tots ».

El compliment d’aquest objectiu número 8 és fonamental perquè, si no és així, per als propers cinc anys és, més que probable, que augmente la desocupació. El 2019 passarem a 212 milions més sense feina al planeta, i molts més treballadors i treballadores, tot i tindre feina, ho faran en una situació laboral i social vulnerable i precària. En el cas d’Espanya i, en particular a les comarques valencianes, es pot reduir la desocupació creant-hi ocupació cada vegada més precària. El fet de tindre ocupació no traurà a milions de treballadors i treballadores de la pobresa.

L’Agenda 2030, en el seu objectiu número 8 planteja 9 metes, unes per a 2020 i d’altres per a 2030, relatives a: la protecció social, la pobresa infantil, caminar cap a un nou model productiu, pla d’acció a favor de l’ocupació juvenil, desvinculació del creixement econòmic de la degradació del medi ambient, protecció dels drets laborals, bretxa salarial i mesures per afrontar l’increment d’accidents i malalties laborals. Aquestes fites són respostes als problemes estructurals de temporalitat, precarietat i desequilibris territorials que pateix el nostre país i, en particular les comarques valencianes. Totes aquestes fites estan interrelacionades, és per això que, per la seua rellevància fixem 5 metes que n’inclouen les altres quatre:

1ª.- El model productiu, que al País Valencià es basa essencialment en el Sector Serveis. Aproximadament dos milions de persones s’hi agrupen en aquest sector, que representa el 74,1% de la població. Aquesta realitat genera una economia fràgil i dependent d’altres economies. Tenim un teixit empresarial de petites empreses, el 41,1%, amb menys de deu treballadores, amb les consegüents repercussions que en moltes ocasions se senten desemparats, sobretot en la negociació col·lectiva.

L’Agenda 2030 ens emplaça a promoure canvis en el model productiu; possibilitar èxits més elevats de productivitat econòmica mitjançant la diversificació, modernització tecnològica i la innovació entre d’altres, centrant l’atenció en sectors de més valor afegit i ús intensiu de la mà d’obra. Avançar en aquesta direcció ens faria més competitius pel valor afegit dels nostres productes i, així, evitar ser competitius tot reduint despeses afectant als salaris.

2ª.- Bretxa salarial, que al País Valencià és del 25,4%, sent la mitjana nacional del 23, 25%, amb salaris bruts anuals de 17.511 euros per a les dones i 23.479 euros per als hòmens, a més d’altres drets que marquen igualment un diferencial. Resumint, les dones valencianes deixen de percebre 5.668 euros a l’any.

L’Agenda 2030 posa les bases per aconseguir la plena ocupació productiva, garantint un treball decent per a tots els homes i totes les dones, incloent-hi les persones jóvens i les discapacitades i la igualtat de salaris i drets per treball d’igual valor.

3r.- Ocupació juvenil. El 18,6% dels jóvens valencians d’entre 15 i 29 anys ni estudien ni treballen. Són jóvens amb escassa qualificació i sense futur.

L’Agenda 2030 per al 2020 planteja reduir substancialment la proporció de persones en aquesta situació, així com posar en marxa polítiques d’ocupació a aplicar al País Valencià que es concreten en el «Pacte Mundial per a l’ocupació de l’Organització Internacional per al Treball (OIT)».

4t.- salut i seguretat laboral. En els últims anys, l’augment d’accidents i malalties laborals és preocupant. Al País Valencià, al 2016 van ser 42.062 els casos d’accidents. L’increment anual és del 6,5%. L’Agenda 2030, entre les seues principals fites relacionades amb el Treball Decent, destaquem: «aconseguir la cobertura sanitària universal, mesures de seguretat laboral per reduir morts i malalties produïdes per accidents; productes químics; perill de contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl».

5º.- Pobresa infantil. La taxa de risc de pobresa i d’exclusió infantil a les comarques valencianes és del 37,1% i afecta aproximadament 330.000 xiquetes i xiquets. La pobresa severa afecta 170.000 xiquetes i xiquets. Els infants de famílies migrants són els més malparats (el 62,2% pateix pobresa severa).

L’Agenda 2030 proposa polítiques amb mesures concretes i eficaces per eradicar de veritat la pobresa infantil, que han d’aplicar els diferents països que han subscrit compromisos amb l’Agenda 2030. En aquest sentit el Govern d’Espanya, en el seu PLA DIRECTOR PER A UN TREBALL DIGNE, ha posat en marxa un pla, els recursos pressupostaris del qual són 10 milions d’euros i que resulta totalment insuficient i, només serveix per pal·liar la pobresa, però no la resol.

PER TOT AIXÒ, els que signem la present moció, elevem al PLE D’AQUEST AJUNTAMENT, per al seu estudi, debat i aprovació si escau, els següents

ACORDS:

  1.  En el marc de les seues competències, l’Ajuntament de Vila-real ES COMPROMET a promoure aspectes de les metes exposades incloses en l’objectiu número 8 de l’Agenda 2030, subscrita per l’Estat Espanyol el 25 de setembre de 2015:
    1. Pla d’Ocupació Juvenil, tot tenint en compte el «Pacte Mundial per a l’Ocupació de l’OIT».
    2. Eliminar, si n’hi ha, la bretxa salarial entre hòmens i dones.
    3. L’ocupació que genere aquesta corporació serà una ocupació digna.
    4. Promoure i facilitar que les licitacions i plecs de condicions tècniques possibiliten la participació d’altres economies: del Bé Comú, Circular, Social i Solidària, que en els seus principis promoguen el treball digne.
    5. Promoure iniciatives per a desocupats i desocupades de llarga durada perquè s’agrupen i creuen empreses i cooperatives que promoguen el treball digne.
  2. Sol·licitar al govern central que facilite a aquest Ajuntament els recursos humans i tècnics del «Pla Director per a un treball digne», aprovat el 18 de juliol de 2018 (BOE A-2018-10653) per fer front al frau en la contractació temporal i contra els abusos en la contractació a temps parcial, així com combatre l’economia irregular.
  3. L’Ajuntament de .Vila-real INSTA al Govern Valencià, a la Federació de Municipis d’Espanya, al Govern Central, als Partits Polítics amb representació parlamentària i a l’alt comissionat per a l’Agenda 2030 a: promoure iniciatives i mesures de cadascuna de les metes exposades en l’exposició de motius, per desenvolupar l’objectiu número 8 de l’Agenda 2030, així com revisar anualment el seu desenvolupament.
  4. L’Ajuntament de Vila-real ES COMPROMET a informar el veïnat sobre la seua localitat, tot difonent el contingut dels acords adoptats.