El grup municipal presenta una moció en la qual sol•licita afavorir l’ús de les energies netes en instal•lacions públiques i sancionar a qui comercie amb el sol
Vila-real, 22 de juny de 2016
El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció que es debatrà en el pròxim Ple per a exigir al Govern central que elimine el cànon per l’autoconsum d’energies renovables.
El regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho, ha explicat que la Península Ibèrica és una de les zones d’Europa amb més dies de sol al llarg de l’any, per la qual cosa considera “una decisió política de l’Estat espanyol i no una decisió dels ciutadans que siguem un dels països amb menys plaques solars d’Europa”.
Sancho ha destacat que fa un any, al juliol, el Govern de Rajoy “rectificava i canviava el Reial decret Llei 9/2013 i, per tant, la polèmica taxa al sol”. “Ara ens trobem amb el Reial decret 900/2015 aprovat in extremis poques setmanes abans de la dissolució de les Corts a l’octubre del 2015, que en lloc d’eliminar la taxa al sol, tal com prometia, la qual cosa fa és gravar el fet de generar l’energia”, explica.
Per açò, remarca que els usuaris que tenien plaques solars abocaven l’energia sobrant a la xarxa elèctrica i les empreses d’electricitat li la pagaven, “per descomptat, a un preu més baix del que ells posaven als clients”. “Ara, pel simple fet de tenir les teues pròpies plaques solars connectades a la xarxa elèctrica, ja et fan pagar unes taxes de peatge i, no solament açò, no et paguen els teus excessos de llum i li la queden ells, prohibint les bateries”, assenyala.
“De fet, en el Parlament Europeu, molt abans de la primera taxa al sol, ja havien decidit fomentar i impulsar les energies renovables i d’autoconsum, al qual considerem que l’Estat central hauria de consultar abans de prendre decisions que només cerquen l’interès d’uns pocs”, assegura.
Per açò, des de Compromís per Vila-real s’insta al Govern central que elimine per complet qualsevol tipus de taxa a les energies renovables, específicament a la fotovoltaica per a l’autoconsum. Així mateix, se sol•licita a la Unió Europea, així com a tots els Estats membres, que prohibisquen taxar el sol i que se sancione als Estats que no complisquen. A més, s’exigeix al Govern central que afavorisca l’ús de les renovables en les instal•lacions públiques que pertanyen a l’Estat, “igual que s’està fent en la Generalitat Valenciana, d’acord amb el que ordena la directiva d’energies renovables 2009/28/CE del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’abril de 2009”, conclou.
.