Els Premis Sambori compleixen 21 edicions i ho fan amb la celebració de la seua tradicional gala de lliurament de guardons, que tindrà lloc aquest divendres, 12 d’abril, a l’Auditori de Vila-real. Un esdeveniment que, igual que en els últims anys, es realitzarà en dues tandes, a causa de l’alta participació registrada, en augment cada any.

Concretament, enguany la participació s’ha incrementat un 40%, amb més de 7.300 alumnes i 77 centres implicats, donant cobertura a la totalitat de les comarques de la província i amb la col·laboració de més de 500 mestres i professors.

El regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, ha donat tots els detalls d’aquesta nova edició acompanyat per la tècnica d’Escola Valenciana Maria Nebot; la membre de la Coordinadora de la Plana Baixa per l’Ensenyament en Valencià Marta Cubedo, i la patrona de la Fundació Sambori Conxa Ortells.

La primera sessió, dedicada a les aules d’infantil, se celebrarà a les 18.30 hores, mentre que la segona sessió serà una hora després i estarà enfocada a la resta de cicles i etapes educatives. “L’acte estarà conduït per Tània Muñoz i la bruixa María José Chabrera i comptarà amb l’actuació del Cor del CEIP Botànic Calduch”, indica.

“La Regidoria de Normalització Lingüística fa molts anys que col·labora amb la Fundació Sambori en l’organització de l’acte de lliurament i el patrocini dels premis als guanyadors de Castelló, per això la gala se celebra ací”, explica. Així mateix, recorda que el Sambori és un premi de narrativa en valencià dirigit als alumnes d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat del domini lingüístic que té com a objectius promoure la participació en un projecte comú i “difondre l’ús de la nostra llengua dins de l’àmbit escolar, incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen en cadascun dels centres”. En aquest sentit, Cortells ha assenyalat que des de l’organització s’ha decidit lliurar tres premis en la modalitat d’adults i quatre –en lloc de tres- a cada cicle.

En la mateixa línia, Conxa Ortells ha explicat que s’entregaran 34 premis en total, sis a nivell col·lectiu, 25 individuals, dos als centres amb major participació i implicació i un premi individual a docents i ha agraït al professorat la seua implicació perquè haja sigut possible, assegurant que “no hi ha ni una sola comarca en tot el territori castellonenc en la qual no s’haja registrat participació”.

Per la seua banda, tant Nebot com Cubedo han posat en de manifest el gran esforç que s’ha fet des de les seues entitats per a promocionar la llengua a través de diferents iniciatives, com ho és la Festa per la Llengua, que enguany s’ha desdoblegat i ha comptat amb una edició a Nules i una altra que se celebra aquest diumenge a Castelló. “Són moltes les activitats programades que, juntament amb els Premis Sambori serveixen per a incentivar l’ús de la nostra llengua en tots els àmbits”, apunta Nebot. Així mateix, Cubedo assegura que “només a Nules han participat 8.000 persones i estem convençuts que la col·laboració activa amb diferents entitats ens permetrà seguir avant”.

Els premis consisteixen en un diploma, un trofeu, llibres i material escolar. “Els treballs premiats a Castelló seran publicats per Edicions 96, en la col·lecció L’Arc de Sant Martí, i competiran amb els guanyadors de tota la Comunitat Valenciana”, indica Cortells, al mateix temps que anuncia que “enguany, la Regidoria de Normalització ha editat el llibre de poesia infantil Dia d’estiu, de l’escriptora vila-realenca i professora Clara Gil Fortuño, que es repartirà a tots els guanyadors de la modalitat d’infantil”.