Compromís per Vila-real proposarà en el pròxim Ple ordinari sol·licitar al Govern que amplie el finançament que transfereix al País Valencià, de manera que en l’àmbit sanitari, la Conselleria puga disposar de més recursos per a millorar els serveis, un d’ells amb gran demanda, però que encara sembla ser un tabú en societat, com és el de la reproducció assistida.

El regidor Santi Cortells assenyala que nombrosos estudis demostren que cada vegada més persones decideixen postergar la maternitat o paternitat, a causa de la inestabilitat laboral i al canvi social produït en els últims anys, la qual cosa també implica una emancipació més tardana i, en conseqüència, un descens en la natalitat a tot el territori.

“Es tracta d’una qüestió d’Estat, ja que el Govern té molt a veure en aquest tema i també té molt per fer”, explica l’edil, qui apunta que “són moltes les parelles que, quan aconsegueixen l’anhelada situació laboral i personal òptima es llancen a l’aventura de tindre descendència i és quan descobreixen que no és tan fàcil”. Segons dades de la Societat Espanyola de Fertilitat i el Ministeri de Sanitat, una de cada cinc parelles tindran dificultats per a concebre i, d’elles, un 56% acaben buscant ajuda mèdica per a tindre un fill.

“Les parelles tenen dues opcions: anar per la via de la Seguretat Social o acudir a la sanitat privada”, indica. És ací on es produeix el principal escull per als qui han de sotmetre’s a un tractament. “Els principals tractaments són la Inseminació Artificial (IA), que s’ofereix en la majoria de centres hospitalaris del País Valencià, inclòs l’Hospital de la Plana, però que no ofereix les mateixes garanties d’èxit que la Fecundació In Vitro (FIV), amb altes taxes d’aconseguir l’embaràs en parelles amb problemes”, explica.

Actualment, milers de persones se sotmeten a aquest tractament a l’Hospital La Fe de València, amb llistes d’espera que ronden els 18 mesos. “Massa temps, quan es tracta de qüestions biològiques”, apunta Cortells, qui assenyala que “fins fa poc La Fe era l’únic hospital de tot el territori valencià que oferia aquest servei”. “Sabem que des de fa un temps s’ha habilitat l’Hospital Clínic, també a València, per a desembossar la llarga llista d’espera, però tot i que és un gest d’agrair, no ajuda les dones que han de desplaçar-se des de municipis de les Comarques del Nord o del Sud, que han de conduir més de 100 quilòmetres per a poder fer el seguiment corresponent durant diversos dies”. “Els qui no poden esperar més temps o no els ve bé sotmetre’s a aquest estrés –i s’ho poden permetre- acaben acudint a clíniques privades, on desemborsen al voltant de 6.000 euros per tractament, en molts casos hipotecant-se i patint un calvari que en la seua majoria pateixen encara en silenci per l’estigma que suposa explicar-lo obertament en societat”, lamenta.

Per aquest motiu, des de Compromís se sol·licita a la Conselleria que exporte el tractament de FIV a la zona de Castelló i Alacant per a evitar els desplaçaments d’aquestes dones i, més concretament, a Vila-real. “Tenim un hospital universitari que és un referent en molts àmbits i creiem que és possible continuar millorant l’atenció i el servei que es presten en aquest sentit amb la implantació de la FIV”, destaca Cortells, qui assegura que “l’Hospital de la Plana és pioner en matèria de maternitat, per això mereix continuar ampliant aquest renom amb nous serveis”, al mateix temps que recorda que “les administracions, especialment el Govern, tenen la responsabilitat de promoure iniciatives per a la millora de la natalitat, de la qualitat de vida i de la nostra economia i aquest seria un bon principi”.