El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple ordinari en què sol·licita que s’actualitze el catàleg d’arbres monumentals i singulars i que s’hi incloguen els exemplars significatius per a Vila-real.
El portaveu adjunt, Santi Cortells, assenyala que “és una forma de posar en valor la nostra història, ja que Vila-real compta amb nombrosos arbres el valor mediambiental i el seu significat per a la cultura popular de la ciutat és incalculable”.
Des de Compromís assenyalen que a inicis d’aquest any, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publicava una resolució de director general de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental per la qual s’actualitzava el Catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un document que recull tot un seguit d’arbres importants per al País Valencià i que funciona com un instrument dinàmic, la informació del qual és revisada i ampliada periòdicament.
“L’objectiu és donar-lo a conèixer de manera actualitzada, però lamentablement, Vila-real no ha fet pràcticament res en aquest àmbit, ja que tot i l’extensió, història i pes poblacional de la ciutat, tan sols compta amb dues palmeres datileres registrades en aquest Catàleg”, afirma Cortells. “Vila-real té un patrimoni arbori molt significatiu, ja que la ciutat es troba situada al costat del Millars, on una gran quantitat d’espècies autòctones tenen gran significació històrica, mediambiental, cultural i patrimonial”, afegeix, i posa com un dels exemples l’arbre desmai que es troba a la rotonda de les avingudes de Portugal i d’Itàlia, “que fins i tot compta amb una font a manera d’homenatge des de fa anys”.
Des de Compromís consideren que “les històries, vivències i l’impacte mediambiental positiu que aquest i molts altres arbres han tingut per a la ciutat no poden deixar-se de banda”, i per aquest motiu, també han sol·licitat a l’equip de govern l’informe que avala la tala d’una trentena d’arbres al costat de la sèquia Major en els últims dies, ja que “ha estat una sorpresa per a nombrosos veïns, que han vist l’actuació dràstica i desproporcionada de l’Ajuntament amb uns arbres que es podrien haver renovat a poc a poc, sense deixar completament sense ombra tot un costat de la sèquia”, a més de recordar que “molts d’aquests arbres ja tenien tres dècades d’antiguitat i, per molt que es deterioren, ¿era realment aquesta l’única solució?”.
Per aquest motiu, Cortells espera que “tots els grups polítics s’animen a votar a favor la proposta perquè l’Ajuntament faça una selecció dels arbres candidats del catàleg municipal perquè s’incloguen en el catàleg autonòmic i es comence a treballar en la protecció dels nostres exemplars més valuosos”.