Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple per a aconseguir una ciutat lliure del tràfic de dones, xiquets i xiquetes i perquè Vila-real s’incorpore a la Xarxa de ciutats lliures de tràfic de dones i menors destinada a la prostitució i amb finalitats d’explotació sexual. La portaveu, Maria Fajardo, assenyala que les conclusions de l’Informe de la Comissió Mixta dels Drets de la Dona i de la Igualtat d’Oportunitats sobre l’estudi de la prostitució en l’Estat espanyol, publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat el 24 de maig de 2007 “són contundents”.

Aquesta comissió estava integrada per tots els partits polítics així com col·lectius, associacions i entitats implicats per a analitzar les experiències normatives tant estatals com internacionals. “En aquesta comissió d’estudi es van traure diverses conclusions, entre elles la vinculació del fenomen de la prostitució amb el tràfic de persones, així com una relació directa amb la feminització de la pobresa als països més desenvolupats”, explica Fajardo. “La prostitució és, per tant, una forma d’explotació que ha de ser abolida i en cap cas reglamentada, perquè equival a acceptar un model de relacions asimètriques entre homes i dones”, assenyala, “així com a establir i organitzar un sistema de subordinació i dominació de les dones”.

Així mateix, l’edila manifesta que “en cas d’equiparar aquesta violència cap a les dones a una professió com qualsevol altra, destrueix automàticament el plantejament de l’educació per la igualtat de la nostra societat, ja que es plasma com una eixida laboral cap a la joventut femenina la venda dels nostres cossos o l’explotació i humiliació en habitatges, camins i bordells a benefici de proxenetes que es lucren esclavitzant a dones, a més de transmetre als homes el missatge que poden usar-les com a objectes i comprar el seu cos amb diners per al seu gaudi personal”.

Fajardo apunta que “hem de focalitzar-nos en les persones que fan la demanda: la clientela”, indica, “perquè sense demanda l’oferta desapareix i les dones no poden topar-se amb una nova eina de persecució, en aquest cas per part de les administracions”. Transformar la societat amb l’educació afectiu-sexual necessària, que provoque el rebuig d’aquestes pràctiques és una altra de les eines per a Compromís. “Erròniament es diu que la prostitució sempre ha existit, però això no és una prova de legitimitat ni validesa”, manifesta l’edila. “Tenint en compte els preceptes del Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere de promoure una xarxa de municipis lliures de tràfic de dones i xiquets i xiquetes amb finalitats d’explotació sexual, hem d’implicar-nos activament com a ciutat i sumar-nos a la xarxa”, reivindica.

Així mateix, des de Compromís insten l’Ajuntament a dissenyar campanyes de sensibilització per a difondre la percepció social de l’ús dels cossos de les dones com una vulneració dels drets fonamentals de les dones, així com aconseguir una repulsa social generalitzada cap al comerç amb finalitats d’explotació sexual.

També s’insta a dissenyar campanyes de prevenció dirigides als ciutadans de Vila-real per a potenciar la vivència de les relacions sexuals en llibertat, fent un especial esment en l’educació sexual i afectiva des de les relacions igualitàries entre homes i dones, a més de sol·licitar al consistori que, en el context dels seus codis ètics, no col·labore amb ens o mitjans que es facen eco o promocionen publicitat relacionada amb el comerç sexual, amb l’objectiu de no ser una eina més per a impedir el negoci d’organitzacions amb aquesta dedicació.

També s’exigeix al Govern de la Generalitat que s’aplique realment el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i les mesures allí recollides en aquesta línia, així com al Govern Central a legislar la penalització de tota persona que obtinga una relació casual (compra de prostitució) a canvi de diners.