L'Estat de Palestina en el marc geogràfic global (Natural Earth Data - Rob984 per a Wikimedia Commons)
L'Estat de Palestina en el marc geogràfic global (Natural Earth Data - Rob984 per a Wikimedia Commons)

Rere els darrers esdeveniments internacionals que tenen com a protagonistes l’intent de desplaçament forçós de la ja molt malmesa població de la Franja de Gaza i, d’altra banda, les sancions promogudes per la nova Administració nord-americana contra el Tribunal Penal Internacional, es fa necessari recordar el compromís subscrit per l’Ajuntament de Vila-real en favor de la pau i del reconeixement de l’Estat de Palestina.

Per aquests motius, es fa avinent rellegir la moció impulsada per Compromís, subscrita també pel PSPV-PSOE, que duia per títol “PER A CONDEMNAR EL GENOCIDI CONTRA LA POBLACIÓ PALESTINA I L’ASSASSINAT DE MILERS DE CIVILS PALESTINS PER PART DE LES FORCES MILITARS DE L’ESTAT D’ISRAEL”. D’aquesta manera, el Ple de l’Ajuntament de Vila-real del dia 25 de març de 2024 va aprovar una important declaració de solidaritat amb la població de Palestina, la qual en dates pròximes, en farà ja un any. Atenent aquestes raons, tot seguit, reproduïm el text íntegre de la moció dins el fragment de l’acta del Ple corresponent:

“Des de la creació de l’Estat d’Israel en 1948, desenes de milers de persones, tant civils com militars, han mort en un conflicte pel control de la Palestina històrica i en especial pel règim d’ocupació i colonització il·legal establida per Israel. Aquesta política ha donat lloc a innombrables enfrontaments que s’han cobrat la vida de milers de persones, en la seua immensa majoria d’origen palestí.


La Franja de Gaza, una de les dues zones en què ha quedat dividit el territori palestí després de les nombroses invasions i usurpacions territorials per part d’Israel, s’ha convertit des del bloqueig terrestre, aeri i marítim l’any 2007 en la presó més gran a l’aire lliure del món. A la Franja de Gaza viuen cap a 2,4 milions de palestins i palestines en una situació persistent d’emergència humanitària, sense accés a les mínimes condicions i serveis que permeten una vida digna, per decisió i responsabilitat de l’Estat israelià, amb la passivitat de la comunitat internacional.

La brutal resposta de l’Estat d’Israel, amb el suport dels EUA i la complicitat de la UE, a l’atac de Hamàs del 7 d’octubre de 2023, en forma de bloqueig, tall de subministraments i bombardejos indiscriminats contra la població civil de Gaza, ha causat en 100 dies de massacre, segons les dades d’Euro-Med Human Rights Monitor, la mort de 31.497 persones. D’eixe total de persones assassinades per les forces israelianes, 12.345 eren menors i 6.471 eren dones, a més de l’assassinat de 113 periodistes i 152 treballadors de l’ONU. A Cisjordània, les forces de seguretat d’Israel han assassinat a 265 palestins, 69 d’ells xiquets. El 91% de la població de Gaza s’ha vist obligada a abandonar les seues llars (dades de UNRWA), 37.379 edificis s’han vist danyats per eixes accions fins al 26 de novembre (segons les dades de satèl·lits de UNOSAT) i a totes aquestes devastadores dades de fets, cal sumar la destrucció d’hospitals, escoles i edificis oficials; la privació a l’accés d’aigua potable i aliments; el tall del subministrament elèctric; la manca de possibilitat d’higiene i sanejament; la privació d’assistència mèdica adequada i de medicines; a més de l’inimaginable dany físic i psicològic que tot açò ha causat i continua causant al conjunt de la població palestina a Gaza. Dades que mostren, sense cap dubte, que les accions punitives que està perpetrant l’Estat d’Israel contra la població civil palestina són flagrants violacions del dret humanitari internacional.

A més de seriosos indicis de crims de guerra denunciats per multitud d’organitzacions internacionals, inclosa l’ONU, Israel s’enfronta a una denúncia davant la Cort Internacional de Justícia de la Haia per genocidi contra la població palestina, impulsada per la República de Sud-àfrica i recolzada per més de 60 països. La República de Sud-àfrica ha sigut el primer país a realitzar una demanda contra l’Estat d’Israel sobre l’incompliment d’aquest últim de la Convenció sobre la Prevenció i el Càstig del Crim de Genocidi en relació amb els membres de la comunitat palestina, sol·licitant la imposició d’obligacions i l’adopció de mesures cautelars immediates per a l’Estat d’Israel.

Perquè hi haja pau a la regió és imprescindible una solució justa, alineada amb el dret internacional i els drets humans. La comunitat internacional ha de garantir el compliment per part d’Israel de les diferents resolucions sobre territoris ocupats que porta incomplint sistemàticament, garantir el dret de Palestina a ser un Estat sobirà i independent i posar en marxa immediatament un procés de pau que garantisca el final del conflicte armat.

ACORDS:

Primer. L’Ajuntament de Vila-real condemna fermament el genocidi contra la població palestina i l’assassinat de civils per part de l’Estat d’Israel i exigim que el compliment de les resolucions de l’ONU siga la base para la construcció de la pau.
Segon. L’Ajuntament de Vila-real mostra solidaritat i suport a la societat civil palestina, tant la resident en Palestina com en l’exili, que pateix les conseqüències de la guerra d’ocupació exercida per Israel des de fa 75 anys.
Tercer. Instar al Govern d’Espanya a abandonar l’immobilisme i adherir-se a la demanda i a participar activament en el procediment judicial davant la Cort Internacional de Justícia defensant la posició expressada per la República de Sud-àfrica i a complir i fer complir el contingut de la decisió que s’ha adoptat tant cautelarment com definitivament i les que es puguen adoptar en un futur.
Quart. Instar a la comunitat internacional perquè pare els peus al govern criminal de Netanyahu posant fi immediatament al bombardeig, al desplaçament forçat de la població, al tall de subministraments, aliments i al bloqueig d’ajuda humanitària imposats a la població palestina a Gaza per tractar-se d’una gravíssima vulneració del dret internacional. En este sentit, instar al govern autonòmic i estatal, per a prendre les mesures de cooperació necessàries per a atendre les víctimes del conflicte.
Cinqué. El ple de l’Ajuntament de Vila-real insta al Govern d’Espanya al reconeixement de l’Estat de Palestina. De la mateixa manera, instem al govern d’Espanya a no cessar en la recerca d’una mediació que pose fi al conflicte de manera pacífica i permanent.”

El text continua amb els següents paràgrafs:

“Toman la palabra la Sra. Saura, del Grupo Compromís, y la Sra. Escrig, del Grupo Socialista, quienes razonan y justifican la propuesta conjunta, haciendo un resumen de la misma.
El Ayuntamiento Pleno, por mayoría absoluta, con catorce votos a favor de los Grupos Socialista y Compromís, ocho abstenciones del Grupo Popular y tres votos en contra del Grupo VOX, acuerda aprobar la presente moción.
En explicación de voto toma la palabra la Sra. Herrero, del Grupo Vox, y dice que, aunque se han abstenido, están sensibilizados con todas las guerras pero que no es éste el foro adecuado para debatirlo”.

(Text: Secretaria de Comunicació – Ajuntament de Vila-real / Imatge: Estat de Palestina. Natural Earth Data – Rob984 per a Wikimedia Commons)