Vila-real crea el primer “Memorial Democràtic” a les Comarques de Castelló

 

El tinent d’alcalde de Cultura, i portaveu de Compromís, Alberto Ibáñez ha presentat aquest matí el “Memorial Democràtic” que té per finalitat la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica durant el període entre 1931 fins la transició cap a l’actual sistema de govern.

Amb la creació d’aquest Departament dins de l’àrea de Cultura l’Ajuntament de Vila-real busca complir la llei 52/2007 i vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Vila-real com a patrimoni col·lectiu que testimoni la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques.

Ibáñez explicava que el Memorial comptarà amb dos línees d’actuació “D’una banda, la qüestió jurídica i política, una proposta de retirar la medalla d’or de la Ciutat al genocida Francisco Franco donada al 1954, així com al general franquista Camilo Alonso Vega donada al al 1966”.

A més, també s’obrirà un termini d’anàlisi i recerca per la retirada de tot tipus de simbologia franquista, així com noms de carrer referents a la dictadura, com mana la llei de “memòria històrica” explicava el regidor ecosocialista.

“I D’altra banda, una qüestió sociocultural i política com és la pressa de consciència per part de la ciutadania del que va suposar aquest trist període de la nostra història. Ací hi ha diferents projectes, entre altres, cal destacar la publicació d’un llibre sobre la memòria històrica a la nostra ciutat per part de d’historiador local Pasqual Mezquita” explicava Ibáñez.

Tot seguit, el regidor de Compromís, va enumerar diferents propostes i activitats  que s’organitzaran des del Memorial Democràtic com un lloc web “Memòria 2.0” on es podrà consultar tota la documentació, estudis, llibres, entrevistes radiofòniques, per recuperar la nostra història local amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal.

Amb la col·laboració de Biblioteques s’habilitarà un espai físic en la biblioteca central on poder consultar tota la bibliografia d’aquest període històric.

Amb la col·laboració de Museus s’obrirà un “Museu de la paraula viva” on es treballarà per conèixer de primera mà la nostra història, entrevistant als nostres majors perquè testimonien el que va suposar per a ells, la intrahistòria de la república fins la transició. La idea principal és recuperar històries, que seràn teatralitzades, durant la “Setmana de la Memòria Històrica” recuperant així la nostra consciència com a poble.

Finalment, també es col·laborarà amb Educació per editar una guia pedagògica del que va suposar el franquisme a la nostra localitat i a la nostra gent.

“Al capdavall, un projecte global obert a la participació de la ciutadania mitjançant el correu [email protected] donant passos ferms per la recuperació de la nostra memòria” concloïa el regidor de Compromís.