Compromís per Vila-real presenta aquesta moció a favor de qualsevol grup humà els membres del qual participen d’elements lingüístics, religiosos, ètnics, culturals o nacionals que difereixen dels de la resta de la població de l’Estat o Estats en els quals resideixen, sent tal grup numèricament inferior a la resta de població de l’Estat. Encara que només siga implícitament, un grup així manté un sentit de solidaritat dirigit cap a la preservació de la seua cultura, tradicions, religió o llengua i participa d’una voluntat de supervivència de la identitat del grup.
No importa la nacionalitat, sexe, raça o origen ètnic, religió o creences, discapacitat, edat, orientació sexual o qualsevol altra condició o circumstància personal o social. Tothom ha de tindre iguals drets i la mateixa dignitat, i cap persona pot ser discriminada en relació amb una altra. La discriminació impedeix el desenvolupament ple del potencial de la persona, mina la confiança en les virtuts de les societats democràtiques i provoca exclusió social.
Per tot això, el nostre Ajuntament i les institucions públiques tenen l’obligació de preservar la protecció de les minories. Com a societat i com a municipi, volem mostrar el nostre agraïment pels col·lectius que els últims anys han incorporat les seues tradicions a les nostres, però també el seu potencial com a treballadors, en moments de necessitat de mà d’obra per part de les nostres empreses. El nostre país ha estat i és encara una terra d’oportunitats i tolerància. Ens alegrem, per tant, pel seu esforç d’integració, sense que això implique la dissolució de les seues cultures d’origen. Volem viure en respecte, fraternitat i igualtat com a hòmens i dones en la diversitat.
Volem consagrar, per tot això, drets com ara:
- Dret a l’existència i a la identitat
- El dret a la protecció i desenvolupament de la cultura pròpia, a gaudir de la mateixa, a professar i practicar la seua pròpia religió.
- Participar en les decisions que s’adopten en qüestions que els afecten
- Participar en la vida social, econòmica i cultural.
- Establir i mantenir les seues pròpies associacions.
- Utilitzar la seua llengua en privat i en públic.
Tots aquests drets es desprenen de legislació internacional, com ara la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH). Aquest document declaratiu adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seua Resolució 217 A (III), el 10 de desembre de 1948 a París és reconegut també per la Constitució espanyola, article 10, apartat 2, que declara:
«Les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que la Constitució reconeix s’interpretaran de conformitat amb la Declaració universal de drets humans i els tractats i els acords internacionals sobre aquestes matèries ratificats per Espanya.»
Vila-real és una ciutat oberta i, certament, algunes de les mesures que volem estendre en aquesta moció ja s’estan portant a la pràctica amb més o menys intensitat, però és necessari formalitzar-les per facilitar la seua justificació.
Per tot això, demanem que es prenguen les següents mesures, amb l’esperit d’acomplir amb allò establert a la DUDH.
ACORDS:
- Intercanviar rotativament a nivell estatal una festivitat a l’any d’una de les considerades «religions d’arrelament notori».
- Incorporar al calendari estatal dies significatius per a les minories socials, ètniques i religioses de consideració, com ara el del col·lectiu gitano, els romanesos, musulmans, evangèlics, jueus o altres de consideració històrica o popular.
- Arribar a acords amb les institucions que representen la població immigrada per tal que aquests ciutadans puguen aprendre les seues llengües d’origen. L’Estat facilitarà que els nascuts a l’Estat puguen aprendre les llengües dels seus conciutadans i conèixer més bé la seua tradició cultural, religiosa i lingüística.
- Que l’Ajuntament de Vila-real facilite la representació d’aquests o altres col·lectius amb característiques similars als òrgans de participació ciutadana de la ciutat, rebent suport per a mantindre la seua cultura popular i reconeixement públic.
- Que els dies assenyalats com a característics de col·lectius minoritaris la nostra ciutat prenga mesures concretes de visibilització: penjar la bandera del col·lectiu gitano al balcó de l’Ajuntament cada 8 d’abril, la del poble romanés l’1 de desembre o la participació amb les tradicions musulmanes, evangèliques, ortodoxes o similars amb el mateix nivell formal que les majoritàries.
- Transmetre aquestes mesures al Govern de l’Estat i la Generalitat Valenciana perquè puguen aplicar-les, d’acord amb les seues competències.