El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple ordinari en la qual exigeix al Govern de l’Estat a derogar de manera íntegra i immediata el Reial decret llei 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, més coneguda popularment com a reforma laboral, aprovada pel Partit Popular.

El portaveu adjunt, Santi Cortells, explica que la seua aplicació ha resultat absolutament perniciosa per a aspectes de la vida dels treballadors de Vila-real, com són facilitar l’acomiadament, acabar amb el foment de la contractació indefinida, retrocedir en l’àmbit de la conciliació laboral i familiar o desincentivar la integració de les persones amb capacitats diferents. Per aquest motiu, considera urgent retirar aquesta Llei, “ja que ha fet retrocedir drets laborals bàsics”. “En l’actualitat, amb la present crisi del COVID-19, aquesta reculada es podria fer més sagnant i perjudicial per a les famílies de Vila-real”, assegura i manifesta que “per a evitar-ho, és inajornable derogar aquesta Llei, que ja Compromís va votar en contra quan es va presentar en el Congrés dels Diputats”.

Asimsmo, Cortells indica que “s’ha demostrat que, a conseqüència de la seua vigència, Espanya és més pobra, més desigual i més precària que fa huit anys”. “En el context actual, pot provocar que a Vila-real augmente la precarietat, la temporalitat, hi haja pitjors jornades, treballs menys qualificats, menys conciliació i salaris més baixos”. En la mateixa línia, denúncia que, segons les dades publicades pels sindicats, “ha demostrat ser especialment perjudicial per a dones i joves menors de 25 anys”. D’altra banda, des de Compromís es denuncia que la Llei ha fet augmentar de manera exponencial els contractes-escombraria de menys d’una setmana i ha provocat que els salaris perden fins a 10 punts, portant a la pobresa o al risc d’exclusió social a quasi un 25% dels treballadors.

Entre les reivindicacions del Grup Municipal, destaca que la derogació haurà de ser efectiva abans de la finalització de les mesures extraordinàries adoptades pel Govern en matèria econòmica i laboral derivades de la crisi originada pel COVID-19.

També se sol·licita que les entitats locals i autonòmiques disposen d’una capacitat més àmplia per a fer polítiques públiques dirigides a donar solució als efectes socials originats per la crisi del COVID-19. Per a les entitats locals, aquestes despeses en polítiques socials seran exceptuats del còmput de la regla de despesa. Així mateix, tal com resa la moció de Compromís, “la capacitat d’endeutament de la nostra autonomia s’establirà exclusivament en funció de la nostra situació financera i d’obtindre un finançament just, d’acord amb el nostre pes poblacional en el conjunt de l’Estat”. “Esperem que els grups polítics amb representació a l’Ajuntament demostren el seu suport als treballadors aprovant aquesta moció perquè arribe al Govern de Pedro Sánchez”, conclou.