El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple en la qual advoca per eliminar la violència contra les dones. La portaveu adjunta, Balma Llansola, destaca que fins al mes de setembre, al llarg d’enguany han mort assassinades 4 dones al País Valencià, una xifra que “quedarà desfasada en el moment de debatre aquesta moció”. “Enguany, a més, la pandèmia del Covid19 és un element més que fa especialment vulnerables les dones en situació de violència extrema i que erosiona la igualtat entre dones i homes”, apunta.

Els assassinats conformen la màxima representació de les formes de violència masclista, que continuen sotmetent les dones en tots els àmbits de la seua vida i que representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de dones i xiquetes.

“Aquestes violències tenen el seu origen i nucli en la pervivència d’un sistema social patriarcal, present en totes les estructures de la societat, que no considera la igualtat un autèntic dret de les dones”, remarca Llansola, “si bé es manifesta genèricament en les lleis, en la vida real manté rols i responsabilitats diferenciats, resta credibilitat i autoritat a les dones, cosifica el seu cos, consolida pautes culturals que transmeten i reprodueixen estereotips que posen l’accent en les responsabilitats i culpabilitats de les dones, que sobrevalora el que és considerat masculí i devalua i invisibilitza el que es considera femení”.

Per tot això, des de Compromís per Vila-real es considera necessari que les institucions públiques manifesten el seu rebuig a la violència cap a les dones i que siguen coherents amb les seues paraules i accions. Entre les accions que es plantegen en la moció, destaquen un record a la memòria de les dones assassinades per violència de gènere, el suport explícit a les mobilitzacions convocades pel Moviment Feminista amb motiu del 25N i el compromís de l’Ajuntament a dissenyar estratègies d’actuació i elaborar pressupostos municipals amb perspectiva de gènere.

Així mateix, es proposa la creació de tota mena de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre homes i dones i de la violència masclista i que l’Ajuntament es comprometa a no subvencionar actes en els quals l’entitat organitzadora utilitze com a reclam publicitari el cos de les dones de manera sexista. També es planteja dissenyar un pla d’acció específic per a la prevenció i eradicació de la violència de gènere en l’adolescència.

D’altra banda, al Govern de l’Estat, se li sol·licita que desenvolupe i implemente el Conveni d’Istanbul, que es reformulen les lleis perquè estiguen reflectides totes les formes de violència contra les dones, que s’eliminen les traves a les dones migrants en situació irregular perquè accedisquen a mesures d’atenció integral i protecció efectiva i que es dote amb el finançament necessari als municipis parar continuar impulsant les competències en matèria d’igualtat i prevenció.