L’Hospital Provincial és el centre de referència en les nostres comarques per al tractament del càncer i al qual han d’acudir els veïns de Vila-real que, malauradament, pateixen aquesta malaltia. Hi ha dos acceleradors lineals amb els quals els pacients reben els tractaments de quimioteràpia. L’accelerador número 1 ha patit 94 avaries els dos darrers anys, en concret 44 durant 2015 i 50 en 2014. L’accelerador número 2 ha tingut 29 avaries durant 2014. I es desconeixen les xifres de 2015.
La província de Castelló només disposa de dos acceleradors per a una població de 600.000 habitants, mentre que la Societat Espanyola d’Oncologia xifra en 200.000 el número de persones per cada aparell.
Els problemes en els dos acceleradors han provocat que s’ajornen els tractaments, amb el perjuí que açò provoca als malalts de càncer. Fins i tot els pacients han hagut de traslladar-se a hospitals de la ciutat de València per rebre les sessions de quimioteràpia a causa dels problemes continus en els aparells.
En el ple de la Diputació de Castelló de setembre de 2015 es va aprovar que la corporació provincial pagara el 50% del que costava adquirir un nou aparell. Ara bé, l’equip de govern d’aquesta institució pretén realitzar la seua aportació amb els fons que anualment transfereix l’Estat a l’Hospital Provincial i que, com cada any, la direcció del centre sanitari destina a despesa corrent. La Diputació no ha reservat cap partida específica i el que ha fet és apropiar-se de l’increment previst per a enguany dels fons del Ministeri. Aquest augment ha estat consignat per l’Hospital Provincial per adquirir medicaments, el manteniment d’equips, etc.. D’aquesta manera, el centre hauria de modificar el pressupost i restar diners destinats a despeses bàsiques per poder assumir la part de l’accelerador que correspon a la Generalitat.
En el ple que va tindre a les Corts el dimarts 5 d’abril es va aprovar una Proposició No de Llei en la qual s’instava la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a abonar totalment la compra de l’accelerador lineal, a causa de la negativa de la Diputació a aportar-ne el 50% compromés. Però, a més a més, s’instava a iniciar accions legals per tal que la Diputació faça efectiu el pagament del 50% de l’accelerador amb fons propis i no amb fons derivants del Ministeri d’Administracions Públiques.
En aquesta Proposició No de Llei, aprovada amb els vots del grup parlamentari socialista, Compromís i Podem, es demanava que la Conselleria realitze una auditoria de la gestió de l’anterior Consorci Hospitalari Provincial de Castelló. A més a més, s’encarregava a la Conselleria realitzar un estudi de viabilitat per posar en marxa un nou model organitzatiu i de finançament. Entre altres punts, s’instava a integrar el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló en el sistema sanitari de gestió directa per la mateixa Conselleria, en les mateixes condicions que la resta de centre que formen part de la xarxa sanitària pública del País Valencià.

Per tot açò, des de Compromís proposem sotmetre a debat i votació del Ple la següent

PROPOSTA D’ACORD

1. Exigir a la Diputació de Castelló a aportar amb fons propis, com es va comprometre en el ple de setembre de 2015, el 50% de la quantitat que costa el nou accelerador.
2. Recolzar la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè inicie accions legals per aconseguir que la Diputació faça efectiu el pagament del 50% de l’accelerador amb fons propis i no amb diners derivats del Ministeri d’Administracions Públiques.
3. Recolzar aquesta mateixa Conselleria perquè realitze una auditoria sobre la gestió de l’anterior Consorci Hospitalari Provincial de Castelló.
4. Demanar a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que integre el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló en la xarxa sanitària pública del País Valencià amb les mateixes condicions que la resta de centres.