Més de 20 incendis han atacat aquest estiu el País Valencià. Quasi el 50% de les comarques han sofert danys pel foc, i la superfície cremada supera les 6.000 hectàrees. Definitivament, aquest estiu ha estat un dels més durs per als nostres boscos. Tots, absolutament tots els incendis han estat causats per la mà humana.
Al juliol de 2015 s’aprovava una reforma de la Llei de forests, i aquesta es posava en vigor a partir d’octubre de 2015. Al desembre, Galícia ja va sofrir fortes cremades, i aquest estiu li ha tocat al País Valencià. Els piròmans i els errors humans han sigut més forts aquest primer estiu de la llei de forests.
Aquestes són les modificacions que ha sofert l’article 50 de la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests:
Modificació publicada el 29/04/2006, en vigor a partir del 30/04/2006:
“b) Qualsevol activitat incompatible amb la regeneració de la coberta vegetal, durant el període que determine la legislació autonòmica.
Amb caràcter singular, les comunitats autònomes podran acordar excepcions a aquestes prohibicions sempre que, amb anterioritat a l’incendi forestal, el canvi d’ús estiguera previst en:
1. Un instrument de planejament aprovat prèviament.
2. Un instrument de planejament pendent d’aprovació, si ja haguera sigut objecte d’avaluació ambiental favorable o, si aquesta no s’exigeix, si ja haguera sigut sotmés al tràmit d’informació pública.
3. Una directriu de política agroforestal que contemple l’ús agrari o ramader extensiu de muntanyes no poblada d’arbres amb espècies autòctones incultes o en estat d’abandó.”
Modificació publicada el 21/07/2015, en vigor a partir del 21/10/2015.
“Així mateix, amb caràcter excepcional, les comunitats autònomes podran acordar el canvi d’ús forestal quan concórreguen raons imperioses d’interés públic de primer ordre que hauran de ser apreciades mitjançant una llei, sempre que s’adopten les mesures compensatòries necessàries que permeten recuperar una superfície forestal equivalent a la cremada. Aquestes mesures compensatòries hauran d’identificar-se amb anterioritat al canvi d’ús en la mateixa llei juntament amb la procedència del canvi d’ús.
En cas que aquestes raons imperioses de primer ordre corresponguen a un interés general de la nació, serà la llei estatal la que determine la necessitat del canvi d’ús forestal, en els supòsits i amb les condicions indicades en el paràgraf anterior.
En cap cas procedirà apreciar aquesta excepció respecte de muntanyes catalogades.”
Aquesta nova modificació permet que siguen els governants, sense cap tipus de criteri establert, els que puguen legislar sobre les nostres muntanyes.
Al País Valencià tenim la sort que l’actual Govern de la Generalitat Valenciana, en la Llei 10/2015, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat, ha modificat la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, forestal de la Comunitat Valenciana:
Article 82 de la Llei 10/2015, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat:
“Es modifica l’apartat 1 i se suprimeix l’apartat 4 de l’article 59 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat Valenciana, forestal de la Comunitat Valenciana, que queda redactat com segueix:
Article 59 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat Valenciana, forestal de la Comunitat Valenciana
1. Els terrenys forestals que hagen patit els efectes d’un incendi queden subjectes a les prohibicions de classificació o reclassificació urbanística preceptuades en la normativa reguladora del sòl no urbanitzable.”
Des de Compromís per Vila-real, considerem que la decisió de no urbanitzar les zones cremades hauria de ser cosa de tots i no només d’aquelles comunitats autònomes amb consciència ecològica, per tot açò sol•licitem que el Ple de l’Ajuntament de Vila-real aprove els punts següents:
1. Exigir al Govern Central que retire la darrera modificació de la Llei 43/2003, i que es reunisca amb les diferents associacions ecologistes i partits polítics per a arribar tots junts a una nova redacció del punt 50 de la Llei 43/2003, de forests.
2. Sol•licitar a la Unió Europea que cree una llei en aquest sentit, que busque protegir el sòl cremat per incendis forestals.
3. Enviar aquest acord als diferents grups polítics del Govern Central i de la Unió Europea.