La greu sequera que afecta el sector agropecuari valencià i en particular el citrícola ja dura més de quatre anys. Uns anys sense pluges, i quan ho fa, cau de forma torrencial.
Segons un estudi de la Unió de Llauradors i Ramaders, les pèrdues al País Valencià, només en el cultiu de cítrics, estarien al voltant dels 95 milions d’euros, una xifra desorbitada, i que està ofegant el sector citrícola vila-realenc.
Les causes, segons la Unió de Llauradors estan en l’increment de la freqüència del reg, el major nombre dels tractaments fitosanitaris per la proliferació i intensitat de plagues com l’aranya, el poll roig, la mosca mediterrània, etc., i també la necessitat de realitzar aclarits per a obtenir fruites de major calibre.
El Grup Municipal de Compromís de Vila-real creu que la dramàtica i angoixant situació requereix d’un esforç per part de les administracions públiques, tant del Govern d’Espanya, com del Govern valencià, per a compensar les pèrdues i evitar l’abandonament d’explotacions agrícoles dels nostres termes.
Per això, demanem als membres del Ple de l’Ajuntament de Vila-real que aproven la moció següent i que donen coneixement de les peticions que tot seguit enumerem, tant als ministeris al•ludits, com a les conselleries implicades:
A. Instar a la Generalitat Valenciana:
1. Instar al Consell a elaborar un catàleg de mesures i continuar treballant en coordinació amb les entitats representatives del sector per pal•liar la sequera i les altes temperatures que han afcetat de forma negativa la productivitat del sector agrari de la Comunitat Valenciana i comunicar-ho al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.
2. Que davant del risc que suposa la situació de sequera per a la pèrdua de collites, s’incremente la subvenció a la contractació de les assegurances agràries
B. Sol•licitar al Govern de l’Estat:
1. Reducció del mòdul en l’IRPF per a les explotacions i activitats agràries afectades.
2. Condonació (en cap cas exempció) del pagament de l’impost de béns immobles de naturalesa rústica corresponent a l’exercici 2016. En tractar-se d’un tribut local, la pèrdua d’ingressos dels ajuntaments i diputacions provincials haurien de ser compensats amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat i, en aquells casos que s’haja realitzat el pagament d’aquest, es realitze una tornada de l’import.
3. Bonificació del 100% en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per contingències comunes corresponents al període comprés entre maig de 2015 i agost de 2016, tots dos inclosos.
4. Exempcions per a l’any 2016 del cànon de regulació i tarifa d’utilització de l’aigua establert en la Llei d’aigües per a les explotacions de regadiu.
5. Reducció de les tarifes elèctriques per al reg mitjançant decret.