Els valencianistes estem reivindicant la creació d’un servei ferroviari de rodalia entre Castelló i Vinaròs des de l’any 1997. El dia 14 de febrer d’aquell any, ja informaven els mitjans de comunicació que “UPV exigeix un servei regular de trens entre Castelló i Vinaròs”. D’aleshores ençà han estat incomptables les nostres accions en aquest sentit: articles, notes de premsa, mocions als diferents ajuntaments de la zona –que es van aprovar sovint per unanimitat–. L’any 2002 ja es va debatre a les Corts l’ampliació del servei ferroviari al nord de Castelló i el 2013 es va aconseguir aprovar per unanimitat la proposició no de llei presentada per Compromís en la qual es demanava la creació de la línia de rodalia entre Castelló i Vinaròs.
Malgrat tot això, fins ara mai no hem trobat resposta positiva a les nostres reivindicacions. Unes vegades han argumentat la saturació de la línia, a causa d’haver-hi un tram de via única entre Benicàssim i Orpesa; d’altres, que no hi havia prou demanda per a crear aquesta línia. Avui podem afirmar que el tram de via única ja fa dotze anys que s’ha reformat i que hi ha prou demanda perquè el servei siga rendible.
Tanmateix, el Pla de Rodalia, que per al País Valencià van presentar i signar el 20 d’abril de 2010 l’expresident de la Generalitat Francisco Camps i l’aleshores ministre de Foment José Blanco, deixà l’ampliació del servei de rodalia fins a Vinaròs en funció d’un estudi de viabilitat. Ara per ara encara no tenim constància que ni tan sols s’haja encarregat aquest estudi. Ans al contrari, aquest Pla de Rodalia deixa aïllades les poblacions del nord de Castelló, atés que no contempla el servei entre Vinaròs i Castelló. Aquesta situació és un greuge comparatiu respecte a les poblacions existents entre Castelló i València, un greuge que no es pot justificar amb argumentacions econòmiques, sinó que són només criteris polítics que hi ha darrere d’aquesta decisió que ens discrimina.
Segons l’Acord del Consell de Ministres de 2 de juliol de 2010, de bases per a declarar d’interés públic serveis de transport ferroviari de viatgers, “els serveis de rodalia i de distància mitjana d’intensa utilització per la ciutadania seran els que prioritàriament tindran la consideració de serveis d’interés general. Renfe serà l’operadora d’aquests serveis durant els tres primers anys i rebrà una compensació per cobrir els costos, sempre que complisca els índexs de qualitat establerts”. També primaran sempre que concórreguen raons d’eficiència energètica, social i econòmica.
Les obligacions de servei i les compensacions per aquestes s’estableixen en un document contractual entre Renfe Operadora i l’Administració de l’Estat. Aquesta competència s’estableix de manera expressa en el Reial decret 452/2012, de 5 de març, pel qual es desenvolupa l’estructura orgànica bàsica del Ministeri de Foment, que estableix les funcions de la Direcció General de Transport Terrestre, i el Reglament (CE) 1370/2007, de 23 d’octubre de 2007, sobre els serveis públics de transport de viatgers per ferrocarril i carretera, de manera que es fixen les obligacions de l’operador, la compensació econòmica amb l’objectiu d’incrementar la qualitat, la possibilitat d’intervenir en relació amb les condicions mínimes de funcionament, drets dels viatgers, necessitats de les persones amb mobilitat reduïda, la protecció mediambiental, la seguretat dels viatgers i empleats, així com el compliment de les normes laborals.
L’any passat, el Ple de l’Ajuntament de Vila-real, a proposta de Compromís, aprovava una moció amb aquestes reclamacions, una moció que de nou no va ser escoltada pel Ministeri de Foment. Durant aquest mes de març, el senador Jordi Navarrete de Compromís va presentar la mateixa iniciativa aprovada a Vila-real, on va ser rebujada.
La possibilitat tècnica per a ampliar el servei de trens de rodalia es fàcilment constatable, atés que les instal·lacions existents en tot el trajecte consisteixen en una doble via banalitzada amb CTC (sistema de bloqueig amb control del trànsit centralitzat) i bones disposicions de seguretat, que permet una velocitat màxima que supera el 200 km/h. En conseqüència, podem afirmar que les condicions tècniques i la capacitat de línia són les adequades per a l’establiment d’un servei de rodalia similar al de la línia C6 de Castelló a València.
Entenem, tal com es desprén dels càlculs econòmics que Compromís ha fet públics, que el servei de rodalia entre Castelló i Vinaròs és totalment viable, almenys de manera similar al de la resta dels serveis que hi ha, com la línia C6 entre Castelló i València. A més a més, ara és el moment de presentar i fer força en aquesta reivindicació històrica de les comarques del nord, ja que els Pressupostos Generals de l’Estat es troben en ple període de negociació.
A més de la rendibilitat econòmica, hi ha una rendibilitat social que no podem oblidar. Les poblacions situades al nord de Castelló avui estan diferenciades d’aquelles que estan situades al sud. Les poblacions septentrionals es veuen privades d’un servei eficient de transport que els ocasiona diversos problemes. Aquests problemes desemboquen en una major despesa, amb la qual cosa podem afirmar que els seus imposts no tenen el mateix valor que els dels altres. Estudiants, treballadors i usuaris de l’hospital i serveis mèdics de Castelló i Vinaròs, dels jutjats i de les empreses de les dues poblacions, a més de la unió de les poblacions turístiques de la costa.
Per tot això, sol·licitem al Ple de l’Ajuntament de Vila-real:
- Incloure en la Declaració de servei públic, que es renovarà en breu, la creació del nucli de rodalia de Castelló, amb una longitud mínima de 70 quilòmetres fins a Vinaròs i amb extensió fins a Tortosa (Tarragona).
- L’Ajuntament de Vila-real, vist que la línia de rodalia entre Castelló i Vinaròs disposa de les condicions tècniques exigibles i té una demanda social i unes possibilitats econòmiques que la fan rendible, exigeix als nostres governants, tant en l’àmbit autonòmic com estatal, que inicien de manera immediata totes les accions necessàries per tal que les poblacions situades al nord de Castelló disposen d’un servei de rodalia que s’iniciaria a Vinaròs i acabaria a Castelló.
- Garantir unes freqüències mínimes diàries que cobrisquen les necessitats existents.
- Realitzar una campanya de promoció del nou servei i implantar bons multiviatges per a poder beneficiar-se de descomptes per l’ús.
- Adaptar totes les estacions de trens per a persones amb mobilitat reduïda i adequar passos subterranis en totes aquestes.
- Demanar al Govern també la transferència de competències en matèria de rodalia a la Generalitat Valenciana tal com permet l’Estatut d’Autonomia i ja tenen transferides altres comunitats autònomes.
- Comunicar aquest acord a la Presidència del Consell de la Generalitat, a la Presidència del Govern de l’Estat, als grups polítics de les Corts Valencianes, del Congrés dels Diputats i del Senat, així com a la Presidència de RENFE i ADIF.