Els serveis ferroviaris de rodalies són gestionats per Renfe com a operadora i Adif com a administrador de la infraestructura. Totes dues són empreses públiques dependents del Ministeri de Foment i, per tant, es tracta d’una competència exclusiva de l’Administració central. A dia d’avui, l’Estat no ha licitat cap de les grans actuacions previstes per al nostre territori.

Ara per ara, la situació de les infraestructures al País Valencià, especialment de la xarxa ferroviària i dels trens de rodalia, és de col·lapse, i el llistat de greuges i de compromisos incomplits quasi inacabable: el conveni signat el 2010 entre el Govern central i el Consell per a activar el Pla de rodalia 2010-2020, que preveia invertir 3.400 milions d’euros per a la construcció d’infraestructures, per a estacions i per a modernitzar-les, millorar-les i adequar-les; el tren de la costa Dénia-Alacant; les millores i l’adequació de la línia Xàtiva-Alcoi; les noves estacions promeses; l’acceleració de les obres del tercer carril entre València i Castelló; l’ampliació del servei de rodalia Castelló-Vinaròs i Villena; la millora de la línia Xàtiva-Alcoi; l’acceleració de la redacció d’estudis i projectes del tren de la costa, especialment del tram Gandia-Oliva; la millora dels serveis Alacant-Múrcia; l’eliminació de l’actual transbord a Sant Isidre; l’electrificació de la via de Sant Isidre a Alacant; la posada en funcionament de la connexió de la línia C-3 entre la Font de Sant Lluís i València Nord per a totes les circulacions i, per últim, la posada en funcionament l’any 2016 de la línia C-3 fins a Utiel.

Després de l’aprovació dels Pressupostos de l’Estat 2018, el que podem observar és que no s’han complit la majoria dels compromisos que públicament el Ministeri de Foment es va comprometre a complir i que les actuacions anunciades al nostre territori no es reflecteixen als pressupostos, per la qual cosa tornem a estar discriminats pel Govern de l’Estat espanyol. L’única actuació realitzada ha sigut l’augment de freqüències de la línia Castelló-Vinaròs.

Per no parlar del Corredor Mediterrani, que, una vegada més, es queda fora, sense tenir en compte el que implica per a la competitivitat de les nostres empreses i les de l’arc mediterrani, una zona que concentra molt més de la meitat de totes les exportacions de l’Estat.

El nostre territori pateix problemes d’infrafinançament i d’infrainversió en les infraestructures des de fa anys, la qual cosa també afecta directament el transport metropolità, sobretot d’Alacant i Castelló, i deixa, així, un servei poc eficient i de baixa qualitat. És sobretot en els últims quatre anys quan ha empitjorat notablement la qualitat del servei.

Arribats a aquest punt, no podem dependre del Govern central: hem d’acabar amb la mala gestió i amb la falta d’inversions al nostre territori i donar una solució a aquesta mancança d’inversions, ja que som la tercera comunitat autònoma amb més trànsit de passatgers i també de mercaderies.

 

 

 

Per tot això, proposem al Ple de l’Ajuntament de Vila-real que s’aproven els acords següents:

 

  1. Instar la Generalitat Valenciana a iniciar les gestions necessàries amb el Govern central per a aconseguir la transferència de competències dels serveis ferroviaris de rodalia, segons el que disposa l’article 49.15 de l’Estatut d’autonomia, d’acord amb el que disposa l’article 149.21 de la Constitució espanyola.
  2. Instar el Govern central a realitzar totes les inversions necessàries per a poder assumir aquestes competències abans que se’n produïsca la transferència i acompanyar aquesta transferència de competències del finançament anual necessari per a poder gestionar i mantenir-les correctament, perquè la Generalitat Valenciana puga donar compliment als compromisos i a les inversions pendents al nostre territori.
  3. Solicitar a Renfe l’adopció d’una política de preus extraordinaris per a pal·liar les deficiències del servei de transport de viatgers, que hauria de concretar-se en la bonificació d’almenys el 50% del bitllet.