Venim, de nou, al Ple de l’Ajuntament amb una moció per a la Diputació de Castelló perquè mire un poc el que fan els veïns del sud.

A principis del mes de maig, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, presentaven el Pla municipal de manteniment de col·legis.

Set milions d’euros ha posat al servei del manteniment d’escoles la Diputació de València amb l’ajuda de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports; així, 44 escoles valencianes tindran ajuda del seu ajuntament d’ajuntaments. El criteri de selecció ha valorat la urgència i la necessitat i no ha quedat exclòs cap municipi pel simple fet de tenir més de 20.000 habitants. Es tracta d’injectar recursos als municipis per tal de cobrir les mancances de finançament local que dificulten poder atendre totes les actuacions necessàries de manteniment de les escoles.

El passat mes de juny, la Diputació de Castelló, a proposta de Compromís, votava una ajuda especifica de la Diputació de Castelló per al manteniment de les escoles, per desgràcia, no és una prioritat per al Partit Popular, i ens van votar en contra.

Segons el Partit Popular, ja existeixen els POIS (plans d’obres i serveis) –ara es diu Castelló 135–, en els quals hauria d’estar inclòs el manteniment de les escoles d’infantil i primària. Si fullegem un poc les ajudes que ha donat aquest any la Diputació de Castelló en el seu Pla 135, cap ni una van destinades al manteniment de les escoles, i sí que tenim moltes escoles amb molts problemes greus. Només cal fixar-nos en Moncofa; cada vegada que plou, l’aigua cau a cànters per la pissarra i inunda l’escola, i el Govern Municipal no té els diners suficients per a reparar-ho.

Els ajuntaments estan ofegats per l’infrafinançament i els deutes de governs anteriors, a més de trobar-se amb escoles que no han tingut cap manteniment durant més d’una dècada, això, produeix, que els ajuntaments no tinguen marge per a poder millorar el manteniment de les escoles.

Per tot açò sol·licitem al Ple de l’Ajuntament de Vila-real que aprove els acords següents:

 

Primer. Que la Diputació de Castelló impulse un pla de manteniment d’escoles en col·laboració  amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

 

Segon. Que es planifiquen les actuacions amb els tècnics de la Conselleria d’Educació, ja que són els que disposen d’informació centralitzada sobre l’estat de manteniment de cada escola.

 

Tercer. Que s’establisca una línia d’ajudes i es done prioritat als centres que necessiten una actuació més urgent, atenent criteris tècnics.