Pasqual Batalla, regidor i portaveu del Grup Municipal Bloc, i Alberto Ibáñez, regidor i portaveu del Grup Municipal Iniciativa, atenent el que disposen els articles 97 i 91.4 del ROFJ (RD 2568/1986), presenten al Ple de l’Ajuntament la moció següent:
L’últim informe disponible d’indicadors de sequera en l’àmbit territorial de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer estableix el escenaris operacionals de la sequera. En ell, dels nou sistemes existents, cinc estan en Prealerta, un en Alerta i tres en Normalitat.
La situació dels embassaments a 29 abril 2014 corresponents a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer és de 1.861,56 hm3 la qual cosa suposa únicament el 55,60%de la seva capacitat total. Respecte a les temperatures, l’Agència Estatal de Meteorologia ve qualificant els primers mesos del 2014 com sec i càlid en referència a febrer i març i d’extremadament càlids els mesos de gener i abril. Una dada destacable és que el mes d’abril ha estat el més càlid de la sèrie de temperatura mitjana a la Comunitat Valenciana, superant a abril de 1961, que fins ara era el mes més càlid. Pel que fa a les precipitacions, en els últims 7 mesos (any hidrològic), l’acumulat mitjà a la Comunitat és de 122 l/m2, quan el normal serien 340 l/m2. Això vol dir que el dèficit acumulat entre l’1 d’octubre i el 30 d’abril és del 65% en la mitjana del territori .
Amb tanta escassetat de precipitacions, la primera conseqüència és la falta d’humitat del sòl, de manera que el sòl està molt sec, amb menys del 10% d’humitat respecte al màxim de capacitat estimat, en un poc menys de 9000 km2, el 40% del territori.
En conclusió, amb la situació dels embassaments i la previsió de falta de precipitacions per a les pròximes setmanes, ens aboquen a una clara constatació de l’inici d’un període de sequera que no garanteix que l’aigua embassada puga proveir el sector agrari més enllà de final d’any si no plou durant els propers mesos, i de forma important. Tot això comporta unes clares repercussions en el sector agrari de la Comunitat Valenciana.
A les zones de regadiu:
•Disminució del nivell dels aqüífers. Salinització dels pous de reg en les zones litorals.
•Perduda en quantitat i qualitat de la producció.
•Increment dels regs: augment del cost energètic en un moment amb un alt preu de les tarifes elèctriques per al reg.
•Increment del nivell de plagues, amb l’augment de cost associat.
A les zones de secà:
•Disminució o pèrdua de la producció.
•Possible pèrdua d’arbrat.
•Increment del nivell de plagues, amb l’augment de cost associat.
En els sectors agrícoles este període de sequera i altes temperatures persistents està provocant nombroses pèrdues, valorades ja en 320 milions d’euros, que tindran una repercussió directa en la disminució d’ingressos dels llauradors que comporta un major endeutament i, per tant, una pèrdua de la capacitat d’invertir en el cultiu en particular i en l’explotació en general.
Per sectors, els més afectats són:
•Cereal. La producció s’ha vist greument afectada, considerant perduda ja la totalitat de la collita en totes les zones productores de la Comunitat Valenciana per l’absència de pluges provocant que s’assequi el cultiu.
•Fruits secs. Són evidents els danys d’ametlles seques en els arbres, amb clars indicis en determinades zones d’afecció a l’arbre.
•Olivera. La pèrdua de producció serà molt destacable, ja que ve d’una campanya on la collita era només del 40 % del que és una campanya normal i, per esta, amb l’absència de pluja s’espera que siga del 60% -70% del que és la producció habitual de la zona.
•Fruita d’estiu. S’observa una disminució considerable del calibre que provocarà una depreciació del valor comercial.
•Cítrics. S’han vist una disminució important dels calibres, amb la negativa repercussió en els mercats, i els continuats vents secs de ponent han comportat una menor transpiració de la planta que no ha estat pal·liada pels regs i que ha contribuït a l’aparició de la clareta i el badat en les varietats de taronja.
•Vinya. Deficient brotació que tindrà repercussions, tant en la quantitat com en la qualitat del raïm.
•Ramaderia extensiva. L’absència de pastures té un efecte directe en el cost de l’increment de l’alimentació.
•Apicultura. La falta d’aigua ha incidit de manera clara en la floració que no s’ha pogut compensar amb la seva activitat transhumant en travessar tot l’Estat la situació de sequera.
Pels motius abans esmentats, el Grup Municipal del Bloc i el Grup Municipal d’Iniciativa presenten al Ple de l’Ajuntament de Vila-real, per tal de debatre i, si escau, aprovar, els acords següents:
ACORDS
PRIMER.- L’ajuntament de Vila-real insta al Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana així com l’Honorable Conseller de Presidència i d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua i també a la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a pendre i tramitar les següents mesures:
1. Constitució urgent d’una Comissió de Seguiment de la Sequera, composta per les entitats representatives dels sectors afectats per analitzar l’evolució de la sequera i proposar mesures preventives i compensatòries.
2. Concessió d’ajudes directes a les explotacions amb danys per sequera pels increments dels costos.
3. Concessió d’ajuts d’Estat (ajuda de mínims): 15.000 € per empresa agrària en tres anys. Es poden concedir el primer any o repartit entre els tres. (Reglament (UE) n º 1408/ 2013 de la Comissió de 18 de desembre del 2013).
4. Reducció del mòdul en l’IRPF per a les explotacions i activitats agràries afectades.
5. Condonació (en cap cas exempció) del pagament de l’ Impost de Béns Immobles de naturalesa rústica corresponent a l’exercici 2014 . Es tracta d’un tribut local, la pèrdua d’ingressos dels ajuntaments i diputacions provincials siguin compensats amb càrrec als pressupostos generals de l’ estat i, en aquells casos que s’haja realitzat el pagament del mateix, es faça un retorn de l’import.
6. Bonificació del 100% en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per contingències comunes corresponents al període comprès entre l’abril de 2014 i maig de 2015, ambdós inclosos.
7. Exempcions per a l’any 2014 del cànon de regulació i tarifa d’ utilització de l’aigua estableix la Llei d’Aigües per a les explotacions de regadiu.
8. Reducció de les tarifes elèctriques per al reg mitjançant Decret.
9. Posada a punt i manteniment dels pous de sequera.
10. Establiment d’una línia de préstecs ICO amb interès subvencionat per als afectats per la sequera: explotacions de boví , oví , cabrum, equí i porcí en règim extensiu o apicultura, explotacions agrícoles de secà i les de regadiu afectades per la sequera (increment de regs). El termini de retorn serà de cinc anys, amb dos de carència en el pagament del principal i dels interessos, que han subvencionar fins al 75% i sense cost d’avals (assumit per SAECA).
11. Es tinga en compte la situació econòmica que la sequera produirà sobre els ingressos agraris a l’hora d’estimar la condició de Llaurador Actiu en la PAC 2015.
Pasqual Batalla i Llorens
Regidor i portaveu del GM BLOC
Alberto Ibáñez Mezquita
Regidor i portaveu del GM INICIATIVA
Vila-real, 2 de juny de 2014
ALCALDE PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE VILA-REAL