Es calcula que al fons del Mediterrani hi ha uns 250.000 milions de xicotetes peces de plàstic, conegudes com a microplàstics, i 500 tones addicionals de residus plàstics surant a la superfície. Una situació que es repeteix també a l’oceà Pacífic, on ja es parla d’una autèntica illa de plàstics al bell mig del mar i que no és aliena a zones com el Carib o l’Atlàntic Nord.

Aquest problema podria empitjorar en 30 anys, fins el punt que es preveu que la quantitat de plàstics supere al nombre de peixos als oceans i, per tant, ací entra en joc la nostra qualitat de vida. Perquè les substàncies que contaminen els nostres rius i mars passen als aliments que mengem i actuen sobre l’organisme, produint una desregulació del sistema endocrí.

Per aquest motiu, des de l’Organització de Nacions Unides es va fer una crida a governs, indústria, comunitats i persones a reduir urgentment la producció i l’ús excessiu de plàstics d’un sol ús, un producte del qual s’abusa, pensant en l’economia, però no en el medi ambient, la qual cosa suposa un reflex de la societat en què vivim.

Fa anys pareixia exagerat pensar-ho, però ja ho tenim davant de nosaltres: l’Estat espanyol és el segon país que més plàstics aboca al Mediterrani i, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, es consumeixen prop de 7.000 milions de bosses de plàstic cada any, de les quals només se’n reciclen un 10% i la vida útil de les quals és de 12 minuts. No obstant això, la seua descomposició tarda entre 100 i 500 anys en produir-se.

Sí, és cert que s’ha treballat en la reducció de l’ús d’envasos plàstics als supermercats i grans superfícies comercials, però no és suficient. La situació és insostenible, ja que suposa una greu amenaça cap a la salut de les persones i del medi ambient i, per tant, és imprescindible i urgent, començar a prendre mesures, també en l’àmbit local, per a reduir l’ús de materials plàstics, per tal d’influir en els resultats globals. I és que, cada segon arriben als nostres mars i oceans 200 quilos de plàstic i, en el cas de l’Estat espanyol, a diari s’abandonen a les platges i zones costaneres prop de 30 milions de llaunes i botelles de plàstic que acaben contaminant l’entorn marí.

Són molts els ajuntaments i administracions que en els darrers temps estan prenent consciència d’aquesta necessitat i han començant a prendre mesures, algunes d’elles tan senzilles com tornar a l’ús de bosses de paper o ampolles de vidre retornable, com es feia no tan antigament als comerços. També s’està posant de moda la iniciativa de dispensar aigua gratuïta a bars i restaurants o instal·lar més fonts als carrers, com ja es fa a altres països del món.

Les campanyes per a la reducció i eliminació de l’ús de les bosses de plàstic són insuficients i, per tant, s’han de prendre mesures més eficients. Per exemple, el govern del País Valencià va anunciar que en el Pla Integral de Residus i en el marc de la nova economia circular, s’establiran mesures per a afavorir la reciclabilitat i la “compostabilitat” dels envasos i, com a mesura fonamental, es pretén prohibir, a partir de l’1 de gener del 2020, la venda de coberts, plats, tasses i safates per a aliments fets de plàstics que no encaixen en la directiva d’envasos i residus d’envasos que no siguen reciclables o les càpsules de cafè d’un sol ús fabricades amb materials que no siguen fàcilment reciclables.

Aquestes iniciatives demostren que la voluntat política pot canviar el present i millorar el futur i per tot això, i perquè les administracions tenim la responsabilitat de promoure iniciatives per a la millora del nostre entorn, el grup municipal de Compromís per Vila-real proposa al Ple els següents acords:

 

  1. Declarar Vila-real ciutat lliure de plàstic l’any 2021.
  2. Per a assolir aquest objectiu, l’Ajuntament impulsarà una campanya específica per tal de reduir la petjada ecològica pel que fa a l’ús de plàstics i materials d’un sol ús.
  3. L’Ajuntament i l’empresa de recollida de residus -mitjançant el nou contracte que se signarà-, oferirà informació i divulgació a establiments i veïns a través de campanyes específiques per tal de conscienciar sobre la problemàtica del plàstic.
  4. Als edificis municipals s’aplicaran els principals criteris, tot reduint l’ús d’aquest tipus de materials i revisant les ordenances municipals i la normativa de contractació per a complir amb aquest pretext.
  5. S’impulsaran actuacions de participació ciutadana i es recolliran propostes, suggeriments i possibles alternatives i es realitzaran campanyes on es distribuirà material promocional en forma de bosses o cistells reutilitzables o compostables.
  6. L’Ajuntament limitarà al màxim l’ús d’envasos com les cafeteres amb càpsules no reciclables, màquines expenedores amb envasos de plàstic, ampolletes d’aigua, etc.
  7. S’aplicaran incentius als comerços i grans superfícies que posen en marxa un sistema de dipòsit i retorn d’envasos.
  8. Instar al Govern a iniciar els canvis legislatius corresponents per a limitar l’ús de plàstics, caixes i safates d’un sol ús entre els productors de productes inscrits en el Registre (REPP) i encaminar les mesures cap a la idea del ‘residu zero’, amb la finalitat de prevenir i reduir els impactes adversos d’aquest tipus de residus i encaminar-nos en la senda del reciclatge i reducció de dipòsits en abocador que Brusel·les preveu per al 2035.
  9. Sol·licitar al Govern que done suport als ajuntaments i altres administracions mitjançant campanyes de conscienciació sobre la importància de reduir els envasos innecessaris tant en l’àmbit de les empreses com a nivell dels usuaris.

 

RESULTAT VOTACIONS

-VOX: Sí

-CIUTADANS: Sí

-COMPROMÍS: Sí

-PP: Sí

-PODEM: Sí

-PSOE: No