La portaveu de la formació ultradretana a Vila-real, ha “instat” (sic) a la Conselleria d’Educació a prohibir el Correllengua, que ha estat visitant els col·legis del municipi durant aquesta setmana i tenia previst rodar pels carrers de la ciutat aquest divendres, però que, a causa del dol declarat per l’Ajuntament, s’ha vist cancel·lat.

El partit d’extrema dreta suma així un nou atac a la cultura i l’educació en les comarques del Nord. Primer fou la censura de llibres escrits en valencià promoguda pel regidor de Vox a l’Ajuntament de Borriana. Més tard, la regidora d’Educació d’Orpesa, també de Vox, va censurar un mural feminista que clamava per la igualtat en el col·legi “La Mediterrània”. Fa dos dies, els representants de Vox a l’Ajuntament de Vinaròs van demanar la censura d’un llibre enfocat als adolescents i que parla de diversitat sexual. I ahir mateix, la formació de Vox a l’Ajuntament de Castelló sol·licitava retirar els llibres de temàtica LGTBI i diversitat sexual de la secció infantil i juvenil de les biblioteques municipals.

«Estem, de nou, enfront un atac a la cultura, l’educació, la llengua i la llibertat. Una vegada més, Vox intenta reobrir una batalla acientífica sobre la unitat de la llengua, una unitat que la mateixa Acadèmia Valenciana de la Llengua, que és l’òrgan lingüístic reconegut per l’Estatut, ja va acceptar el 2005. No hi ha cap especialista en llengües romàniques que declare que la llengua que es parla al País Valencià, Catalunya, Illes Balears, Aragó, Andorra, el sud de França o l’Alguer, siguen llengües diferents», ha declarat Maria Fajardo, portaveu de Compromís per Vila-real i diputada provincial.

Fajardo ha recordat que «el Correllengua és una activitat cultural, lúdica, educativa i transversal que se celebra, específicament a Vila-real, des de fa trenta anys, on ens celebrem com a poble viu, com a poble valencià, on defensem la llengua que ens ha vist nàixer, créixer i estimar-nos.»

«El desconeixement de Vox Vila-real sobre el Correllengua és immens, instant a la Conselleria d’Educació -en mans del Partit Popular- a incumbir-se i prohibir una activitat local que s’organitza per l’Ajuntament de Vila-real i a la qual lliurement s’adscriuen centres educatius i persones del nostre poble», ha manifestat la portaveu de Compromís a Vila-real. «A més, ens sobta i al mateix temps ens indigna que Vox solament pense a prohibir activitats que fa anys que se celebren a la nostra ciutat, quan el que cal és construir i millorar la vida de vila-realencs i vila-realenques».

D’altra banda, la vila-realenca i diputada a Corts, Mònica Àlvaro, ha registrat una iniciativa sobre aquest tema dirigida a la Conselleria d’Educació. «Des que Vox està governant, han demostrat que són el partit més antivalencià de la història, no només pels atacs constants a la nostra cultura i la nostra llengua, sinó per la desfeta que evidencien, dia a dia, en la seua gestió», ha remarcat Àlvaro.

«En comptes d’estar atacant, dia rere dia, els valencians i valencianes, Vox hauria d’estar més preocupat pel tancament dels magatzems citrícoles i d’oferir solucions a les necessitats dels llauradors i llauradores, que veuen com la Conselleria d’agricultura els deixa de costat i com han de competir contra l’entrada de taronges de Sud-àfrica, una entrada a la qual, de tots els representants valencians a l’Eurocambra, només va votar en contra l’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià» ha conclòs Fajardo.