El collit o llit familiar és una pràctica en la qual els bebès dormen amb un o els dos progenitors, pot ser practicat al mateix llit, en llits continuats o en llit i bressol units. Actualment, el collit és una opció més quan estem a casa amb el nostre bebè després d’haver donat a llum, però en algunes cultures, com la japonesa, és la pràctica habitual, i a països nòrdics es troba implementada a les unitats hospitalàries de maternitat.

Tal com assenyala l’Associació de Comares de l’Estat Espanyol, aquesta manera de dormir amb els bebès és beneficiosa per a mares i fills, i fins i tot pot ser una solució enfront dels contratemps dels llargs períodes de lactància nocturna.

Segons l’antropòleg i expert en son infantil James McKenna, quan es practica amb seguretat, el collit de la mateixa manera que la lactància materna, representa un sistema de cura de nadons altament efectiu, adaptatiu i integrat que pot millorar l’apego, la comunicació, la nutrició i l’eficiència immunològica del nadó gràcies a l’augment de la supervisió de les mares i de l’afecte mutu que acompanyen a aquesta pràctica.

La portaveu municipal de Compromís per Vila-real i diputada provincial, Maria Fajardo, ha declarat que «les millores en les àrees de maternitat per tal de promoure espais cada vegada més amables i càlids, tant per a les criatures com per a les seues famílies, ha estat una constant els darrers anys, ja que el benestar de les mares i els nounats és de summa importància durant el procés d’atenció mèdica durant el part i el postpart».

«A l’Hospital deLa Plana” ーha continuat Fajardoー hem estat pioners en algunes de les tècniques per al moment del part com l’ús de piscines, així com la gran tasca de les comares en les classes de preparació al part amb estratègies adaptades a les necessitats del segle XXI i, on també, comptarem amb la casa de naixements contigua a la unitat de maternitat de l’Hospital, per la qual cosa, la incorporació de collits en les unitats de maternitat dels hospitals proporcionarà una opció segura i còmoda perquè les mares puguen practicar aquesta pràctica sota la supervisió inicial de professionals sanitaris».

Fajardo ha deixat clar que «sabem que aquest tema no és de competència local, tampoc ho era la “fecundació in vitro” i des de Vila-real vam aconseguir que es portara a les Corts i que en un parell d’anys fora una realitat. I això ho hem aconseguit perquè des de Compromís sempre hem cregut en el municipalisme com una ferramenta política essencial per a millorar la vida diària de les persones, per això instem a la Conselleria de Sanitat a la implementació de collits a les unitats de maternitat dels centres públics valencians».