«No entenem que el Conseller de Sanitat ens diga que aquest projecte no és una prioritat quan el seu partit va fer costat a una declaració institucional l’any 2021 en la Diputació, l’Ajuntament de Vila-real i altres localitats veïnes», ha declarat Fajardo.

Les cases de part són centres que ofereixen una atenció a l’embaràs i part de les dones en espais alternatius als hospitals, però amb totes les garanties sanitàries que requereixen. En aquests centres, les dones compten amb un entorn tranquil, adequat, adaptable a les seues necessitats i desitjos durant el part i on els i les matrones són els principals proveïdors de les cures. Unes infraestructures que ja s’estan començant a implantar en tota Europa i que ja estan en territoris veïns, com l’Hospital de Martorell i Can Ruti a Catalunya.

La portaveu municipal i Diputada provincial de Compromís, Maria Fajardo, ha explicat que «la implantació de centres de naixement hospitalaris a la xarxa hospitalària del territori valencià constitueix una oportunitat per millorar l’atenció a l’embaràs, el part i el puerperi immediat i a més, donaria compliment a les iniciatives normatives i legislatives que s’estan portant a terme en el nostre territori.»

Cal recordar que les Corts Valencianes, dins la Llei de Pressupostos per 2021, van aprovar en desembre de 2020 una esmena d’objectius en la qual es contemplava la implementació de cases de parts als centres hospitalaris del País Valencià.

«La implantació d’aquest servei —ha continuat Fajardo— serà una realitat progressivament i suposa una oportunitat per a l’Hospital de la Plana, ja que este centre hospitalari ha estat pioner en la humanització del part per la tasca que ha desenvolupat el seu equip de professionals de ginecologia i obstetrícia, tal com constaten el guardó atorgat fa ja més d’una dècada pel Ministeri de Sanitat a la “Millor Pràctica Clínica” pel seu projecte d’atenció al part natural i a la humanització del part; o més recentment, pel reconeixement rebut per part d’UNICEF, que ha acreditat els seus professionals amb la fase 2D d’adhesió a la iniciativa per la humanització del naixement i la lactància dins del programa Friendly Hospital Iniciative de l’OMS. Així mateix, el Servei de Parts, demostra els millors indicadors pel que fa a taxa de cesàries i episiotomies dels Hospitals del territori valencià, xifres que es mantenen dins de les recomanacions de l’OMS.»

El 20 d’octubre del 2022 el Conseller Miguel Mínguez va comunicar en el Ple de les Corts l’aprovació del pla funcional i l’execució del futur Centre de Naixements de l’Hospital Universitari “La Plana”. Posteriorment, es va adjudicar un pressupost per a l’any 2023 amb una línia pressupostària que especificava “Construcció casa de parts Hospital La Plana”. Es va iniciar el concurs per a la Redacció de projecte i Direcció d’Obres, després de la publicació d’esta licitació on es van presentar 8 estudis d’arquitectura amb les seues diferents propostes. La formalització i adjudicació d’esta redacció es va retardar per motius administratius i finalment es va publicar el projecte en data de 14 de novembre 2023, amb l’adjudicació a un dels estudis d’arquitectura que van optar en el concurs. Actualment, l’estudi d’arquitectura es troba en la redacció del projecte definitiu i després d’este treball s’iniciaria el concurs per a la licitació de l’obra.

D’altra banda, la Diputada autonòmica de Compromís en Les Corts, Mònica Àlvaro, ha manifestat que «la preocupació que ens traslladen des de l’“Associació de Comares de la Comunitat Valenciana” és que, en primer lloc, en els pressupostos assignats per al 2024 no apareix cap línia que assigne un pressupost de manera clara al Centre de Naixements, per la qual cosa els preocupa que això implique no poder seguir amb esta licitació de l’obra per a la qual sí que existia pressupost.»

«Des de Compromís per Vila-real presentarem en el Ple ordinari del mes de març una moció per a reclamar el Govern de la Generalitat  la construcció de la Casa de Parts perquè l’Hospital de la Plana ha de continuar al capdavant de l’aposta per naturalitzar els parts» ha finalitzat Fajardo.