La portaveu de Compromís i diputada provincial, Maria Fajardo, ha anunciat que es destinaran 90.000 € als treballs d’identificació dels cossos i a activitats per la memòria històrica en col·laboració amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló

Hui, 22 de març de 2024, s’ha conegut que el PP i VOX han publicat una sèrie de projectes de llei en les Corts Valencianes, com les que han presentat per a prendre el control d’À Punt, reformar la Llei Antifrau per a disminuir els controls sobre la corrupció, la modificació de la Llei de Transparència, on volen eliminar la incompatibilitat dels alts càrrecs, o el projecte de llei que pretén enderrocar el plurilingüisme en els centres educatius. A més, també han presentat un projecte de Llei que aspira a desbutzar la Llei de Memòria Democràtica aprovada per l’anterior Govern del Botànic.

El passat mes de novembre, es van iniciar els treballs d’identificació dels cossos de la fossa comuna del cementeri de Vila-real. Unes tasques que van dur a terme els treballadors de l’empresa Arqueoantro i que van ser dirigides per Miquel Mezquida.

La Portaveu municipal i Diputada provincial de Compromís, Maria Fajardo, ha explicat que «ja fa anys que des de Compromís per Vila-real estem fent costat a la lluita incansable de les famílies per poder soterrar, amb dignitat, els seus familiars. Fou l’any 2020 quan les famílies van acudir, desesperades, a nosaltres perquè des de l’Equip de Govern socialista no atenien les seues demandes, que havien registrat formalment a través d’una instància. Compromís per Vila-real ens vam posar a disposició de les famílies i vam anar, tots plegats, per a exigir, tant a l’Ajuntament com a altres institucions, l’ajuda i l’assessorament necessari en uns treballs que totes les poblacions veïnes ja estaven realitzant i ací no es duien a terme. I és ara, quan estem travessant moments foscos per a la democràcia, pels atacs constants de PP i VOX, que l’Ajuntament haurà de fer front a la identificació dels cossos, amb recursos propis.

Garantir el dret a la veritat, la justícia i la reparació per a les víctimes i els seus familiars és essencial. Però, malauradament, estem veient com, des dels diferents governs del PP amb els feixistes de VOX, en compte d’ajudar a dessoterrar la sorra infame que esclafa la dignitat democràtica del nostre país, es dediquen a blanquejar i institucionalitzar els discursos d’odi de l’extrema dreta. Un joc perillós, com hem pogut observar en les darreres festes de la Magdalena, o més recentment, en els atacs feixistes al Casal Popular d’Onda.

Com que la primera fase dels treballs de recuperació dels cossos ja ha finalitzat, ara necessitem més recursos per a poder liquidar les tasques d’identificació de les restes dels represaliats i represaliades. Hem acordat amb l’Equip de Govern col·laborar econòmicament amb el “Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló”, ja que la Diputació de Castelló, amb la seua presidenta Marta Barrachina al cap, van anunciar que suspenien les ajudes per preservar la Memòria Històrica, en considerar-les que no eren “importants”.»

«Ens alegrem molt —ha continuat Fajardo— que en aquesta nova legislatura, el PSOE de Vila-real estiga fent costat a les nostres reivindicacions i a les de les famílies. És reconfortant, observar la seua tornada a la senda de les accions progressistes, ja que no podem oblidar que en la passada legislatura no es van demanar les ajudes pertinents i se’ns va atacar políticament per denunciar-ho».

«Personalment, i parle també pels meus companys Santi i Dora i per tot el col·lectiu de Compromís per Vila-real, aquesta lluita que portem en marxa des de fa tants i tants anys, s’ha convertit en una qüestió personal. Són molts anys de tracte directe amb els familiars de les persones represaliades de la nostra ciutat. Molts d’aquests familiars ja són molts majors i no demanen res més que poder abraçar els seus familiars per última vegada i poder acomiadar-los amb dignitat. I des de les administracions públiques hem de fer-los costat per justícia, per memòria i per dignitat humana», ha finalitzat Fajardo.