La Regidoria de Participació Ciutadana, dirigida per la regidora de Compromís Gemma Gil, llança un innovador projecte que, sota el nom Vila-real barri a barri, reivindica la memòria històrica de la ciutat, així com l’evolució i la vida als diferents barris.
Gil explica que “Vila-real barri a barri és un retrat quotidià de la ciutat de Vila-real, del que quedarà constància gràcies a la Revista Poble, que de manera periòdica publicarà diferents reportatges sobre cada barri, en el qual els protagonistes seran els veïns”. Així mateix, també està prevista la creació d’una sèrie de 12 documentals audiovisuals, sis d’ells es realitzaran enguany i la resta el 2018.
“Vila-real compta amb un important grup d’associacions de veïns que podran fer un exercici de recuperació de la memòria històrica de la seua zona, recordant i ensenyant a la resta de la ciutat d’on vénen, com va començar tot i com ha canviat el barri”, apunta Gil. En aquest sentit, destaca el vessant de la recerca de cada reportatge, que aprofundirà en les arrels de cada barri per a després plasmar-ho en la pròpia revista en els diferents documentals, redescobrint patrimoni, comerços, dotacions, personatges coneguts, gastronomia, festes i tradicions o racons emblemàtics de diferents zones de la ciutat que “per a molta gent jove podrien ser desconeguts”.
Per a la regidora el més important és que seran els propis protagonistes, els residents en cada barri, els qui dirigiran la mirada cap a aqueixa història pròpia i “serem testimonis de com aquests habitants estimen la seua ciutat i la descobrirem de la seua mà”.
Encara que la campanya s’acaba d’anunciar ara, ja s’han estrenat diversos capítols des del mes de gener. El barri de sant Ferran va ser el primer a documentar la seua existència i la seua història, seguit del barri del Crist de l’Hospital, així com la Soledat i el carrer de la Pietat. Els següents seran el Madrigal, la zona de la Sèquia Major i l’avinguda d’Europa, el Cor de Jesús, la zona centre i la Torre Motxa, el Calvari, la Sènia i la Unió, el Progrés, el Pilar i l’avinguda del Botànic Calduch i Cervantes.
Gil ha agraït a la Revista Poble la seua col•laboració, així com a les associacions de veïns “per la bona resposta en conèixer el projecte i per la il•lusió dipositada en ell” i ha animat als veïns a interactuar a través de les xarxes socials després de la publicació de cada reportatge per a intercanviar opinions i records.
“Volem aconseguir una participació més activa, i per açò, fem partícip a tota la ciutadania perquè, a través d’aquest i altres projectes, s’impliquen, al mateix temps que recuperen records entranyables de l’espai on sempre han viscut i es posa en valor la memòria col•lectiva de la nostra ciutat”, conclou.