Situacions d’incertesa política com l’actual demostren la necessitat d’establir mecanismes que garanteixin, al marge dels cicles electorals, la major estabilitat en els recursos de la Ciència, com a element bàsic per al desenvolupament econòmic i social de país.
El president de COSCE, afirmà al febrer de 2016 “que vist objectivament, es podria pensar que el petit increment dels pressupostos de 2016 és una dada positiva. No obstant això, cal recordar que el nostre sistema d’R+D+i a Espanya ha estat, sens dubte, un dels més perjudicats durant la crisi. Això s’entén fàcilment si es considera que les dades pressupostats per al 2016 representen el 66% dels recursos dedicats a R+D+i de l’any 2009 – el sostre històric-. Aquestes dades fan impossible una convergència cap a la mitjana europea, de la qual ens allunyem progressivament”.
Un tema crític del pressupost de 2016 és el tema de la formació de personal investigador, que aquest any 2016 hi ha hagut una reducció de 218 K €, a on les reduccions acumulades des de 2009 suposen 360 M€. La formació d’investigadors precisa de recursos i de temps, i des de 2009 s’han imposat dràstiques retallades en la contractació d’investigadors en centres de recerca i universitats. Desesperançats per la manca d’oportunitats i la incertesa inherent a la concatenació de contractes temporals, molts científics estan considerant abandonar la investigació, un camí sense retorn a causa de la naturalesa de l’activitat investigadora que delma el personal científic qualificat disponible per a la indústria. En comptes de disminuir el dèficit, tot això està contribuint a crear un nou tipus de dèficit: un dèficit en tecnologia, innovació i descobriment. El resultat és una irremeiable pèrdua d’inversió i l’increment de la bretxa en R + D entre els països europeus.
Ignorar que la inversió pública en R + D atrau la inversió privada és un error que es paga amb un preu molt alt. En un “Estat innovador” com els Estats Units, més de la meitat del seu creixement econòmic es deu a la innovació arrelada en la investigació bàsica finançada amb diners públics.
La nostra ciutat ha fet una aposta forta per a aconseguir aquesta col•laboració entre universitat, empresa , societat i administració publica. Hem apostant per a que Vila-real es converteixi en Ciutat de la ciència i de la innovació. Som la única ciutat de la província amb seu de tres universitats com la UJI, la UNED i la UOC a més de comptar amb la Càtedra de innovació ceràmica perquè ens creem l’aposta per la millora de la competitivitat dels nostres sectors productius basada en la innovació i perquè la investigació no només serveix com a millora de l’economia sinó que incrementa el coneixement i millora el benestar social.
Els nostres científics , homes i dones, les nostres empreses, la nostra societat en general necessita d’una aposta forta en matèria de R+D+i per a continuar creixent i continuar obtenint oportunitats per als nostres veïns i veïnes.
Amb la situació d’incertesa política actual, un pacte d’estat per la ciència és necessari si no volem que es converteixi en un arma política més. Des de 2004 la comunitat científica porta demanant un pacte d’estat per la ciència. Per això demanem:
1. Mostrar el nostre suport als investigadors e investigadores tant de la nostra ciutat com de la resta de l’Estat i mostrar el nostre suport a un pacte per la ciència com un marc estable, perquè el sistema compti amb perspectives plurianuals (més enllà de la legislatura).
2. Que l’Estat presente una Estratègia Estatal d’Innovació elaborada en coordinació amb les comunitats autònomes i amb la col•laboració de grups i experts independents, que identifiqui, entre altres qüestions, les principals barreres que dificulten la transferència del coneixement entre les institucions de recerca i el teixit empresarial, plantegi mesures que puguin permetre la superació d’aquests obstacles i millori la col•laboració publicoprivada en activitats de R + d + i
3. Traslladar aquest acord a la Càtedra d’innovació ceràmica de Vila-real , a la Universitat Jaume I, la UNED, la UOC i a la Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE) i al Govern Central de l’Estat.