Durant sis mesos, l’Estat espanyol va assumir la seua responsabilitat d’acollir els vaixells que salvaven persones. Primer, l’Aquarius i després l’Open Arms, els quals van protagonitzar diversos episodis ben coneguts a les comarques i ports valencians.

Infeliçment, el passat gener, l’actual Govern espanyol va decidir deixar de reponsabilitzar-se de les persones rescatades en determinades zones i va impedir que partiren direcció al Mediterrani Central els dos vaixells de bandera espanyola dedicats a aquesta activitat: el català «Open Arms» i el basc «Aita Mari».

Al mateix temps, el reglament de funcionament dels centres d’internament d’estrangers (CIE)  ha estat recorregut davant el Tribunal Suprem per diverses organitzacions civils (APDHA, SOS Racismo i Andalucía Acoge) sol·licitant que es declaren nuls vuit aspectes que vulneren flagrament els drets fonamenals.

La Comissió Europea va denunciar el 2010 algunes deficiències en el tractament que reben els menors estrangers no acompanyats, incloent l’absència de representació legal independent en tots els procediments de repatriació, la manca d’informació sobre el dret a demanar asil i a sol·licitar la residència a Espanya, i l’ús de mètodes obsolets i poc fiables per a determinar l’edat. També va demanar a les autoritats espanyoles que s’asseguressin que la detenció als centres d’internament es duga a terme de conformitat amb la llei.

L’article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans diu que:

«Tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.»

Vila-real és una ciutat tolerant, plural, diversa i respectuosa.

Per això, davant de l’avanç a Espanya de partits que ens fan retrocedir i tornar a temps foscos de racisme, masclisme, intolerància i feixisme volem proposar al Ple que, com a vila-realenques , ens mostrem radicalment contràries a eixos valors negatius.

Vila-real té una encomiable tradició de gent que treballa per projectes d’ajuda al proïsme: amb el poble sahrauí, les víctimes de Txernòbil, refugiats sirians o palestins i moltíssims projectes similars. En definitiva, Vila-real no va començar ahir a mostrar la seua solidaritat amb el món.

Per a Compromís o per a Vila-real no importen nacionalitats, sexe, raça, origen ètnic, religió, creences, discapacitat, edat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social. D’acord també amb els valors de la Carta Magna, que confirma l’article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans, cap persona pot ser discriminada en relació amb una altra.

Aquest document declaratiu adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seua Resolució 217, el 10 de desembre de 1948 a París és reconegut també per la Constitució espanyola en article 10, apartat 2, que declara:

«Les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que la Constitució reconeix s’interpretaran de conformitat amb la Declaració universal de drets humans i els tractats i els acords internacionals sobre aquestes matèries ratificats per Espanya.»

Per tot això, demanem al Ple que confirme els seguents:

 

ACORDS

Primer. L’Ajuntament de Vila-real declara que rebutja l’actitud de l’actual Govern espanyol, que posa altres interessos per damunt de les vides humanes i ha prohibit recentment les tasques de salvament al Mediterrani Central, la regió del món on més persones perden la vida des de 2014. L’Ajuntament de Vila-real declara, en conseqüència, que el seu esperit és sempre preferentment «salvar persones».

Segon. L’Ajuntament de Vila-real demana al Govern de l’Estat i al Ministeri de l’Interior d’Espanya que abandone l’actual actitud hostil amb les vides humanes i sol·licite també, mitjançant el Ministeri d’Afers exteriors, a Itàlia i Malta, que desistisquen de la seua actitud de bloquejar vaixells humanitaris que actuen per salvar persones.

Tercer. L’Ajuntament de Vila-real sol·licita que l’Estat espanyol dote les autonomies i els ajuntaments amb els recursos, finançament i cobertura legal suficients per garantir que les necessitats humanitàries i el dret d’asil es cobreixen i es compleixen, d’acord amb la legislació i l’article 14 de la Declaració de Drets Humans

Quart. Que es regule i millore la situació dels actuals centres d’internament d’estrangers, els quals, en la pràctica funcionen com a presons administratives, a causa de la manca de regulació i de normatives legals.

 

Comunicar aquestes peticions al Govern de l’Estat i la Generalitat Valenciana perquè les puguen aplicar o desenvolupar, d’acord amb les seues competències.

 

RESULTAT VOTACIÓ 

-VOX: No

-CIUTADANS: Abstenció

-COMPROMÍS: Sí

-PP: Abstenció

-PODEM: Sí

-PSOE: No