El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció en la qual sol·licita que l’Ajuntament s’adherisca i done suport a la Iniciativa ciutadana per una Llei que garantisca el Dret a l’Habitatge. Tal com explica la portaveu, Maria Fajardo, el Govern està preparant l’anomenada Llei pel Dret a l’Habitatge, l’esborrany del qual entrarà al Consell de Ministres de manera imminent i es remetrà immediatament al Congrés per al seu debat i aprovació.

“Després de 42 anys d’absoluta vulneració d’aquest dret humà, considerem que la nova Llei ha de protegir i garantir de manera efectiva el dret a l’habitatge en tot el territori”, indica, “i en aquest sentit ha de suposar un avanç històric en la cobertura d’aquest dret fonamental”. Fajardo recorda les dades demolidores sobre la crisi residencial. “És innegable, més de 32.000 persones sense casa vivint al carrer; 12 milions de persones en risc d’exclusió social; més d’un milió de desnonaments entre 2008 i el tercer trimestre del 2020, molts agreujats amb clàusules abusives i executats amb una legislació contrària als estàndards europeus, sense importar que hi haguera menors o persones majors dependents”, assenyala.

En l’Estat espanyol, el 36,1% de la població destina més del 40% dels seus ingressos al pagament d’habitatge i subministraments bàsics i altres milers de llars joves ni tan sols poden constituir-se. De fet, únicament el 18,5% de la població entre 18 i 29 anys s’ha emancipat per les enormes dificultats per a accedir i mantindre un habitatge estable. “A l’Estat espanyol, els habitatges socials representen un 2,5% del parc d’habitatges principals, res a veure amb els percentatges d’alguns països europeus del nostre entorn (Holanda, 30%; Àustria, 24%; el Regne Unit, 17,6%, França, 16,8%)”, manifesta Fajardo. “La majoria social porta massa anys suportant aquells posen els seus beneficis privats per damunt de la vida i la salut de milions de persones”, assevera, “és el moment que les administracions públiques assumisquen la seua responsabilitat i complisquen amb el seu deure de protegir i garantir un dret humà que és bàsic per a assegurar la integritat física, la dignitat, l’accés a altres drets fonamentals i el desenvolupament personal que tots mereixem”.

Entre els punts principals que es reivindiquen en la moció, Compromís reclama, a més de donar suport a la iniciativa ciutadana per una Llei que garantisca el Dret a l’Habitatge, un mínim de huit mesures d’aplicació directa en tot el territori. La llei ha de garantir el dret a un habitatge digne, assequible, accessible i adequat com a dret subjectiu, garantint que aquesta protecció siga efectiva i evitant que cap persona es quede al carrer sense llar. Així mateix, se sol·licita que s’aturen els desnonaments de persones vulnerables sense alternativa d’habitatge digne i adequat, així com l’obligació d’oferir un lloguer social estable per part dels grans propietaris i, en la resta de casos, reallotjament digne i adequat a càrrec dels poders públics. Una altra de les peticions de la moció de Compromís és assegurar i ampliar el parc públic de lloguer social, com a mínim al 20% del conjunt d’habitatges en 20 anys, fent front a l’emergència residencial de manera prioritària.

D’altra banda, es proposa una regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris de la població en cada zona del territori i la modificació de la llei d’arrendaments urbans per a donar protecció i estabilitat als inquilins del conjunt del país. Garantir els subministraments bàsics d’aigua, llum, gas i accés a les telecomunicacions, per a evitar la bretxa digital com a part d’un habitatge digne, així com garantir una segona oportunitat efectiva a les llars amb deutes hipotecaris i desenvolupar mesures contra el sobreendeutament i els abusos financers i immobiliaris són altres punts bàsics per a Compromís, juntament amb una ampliació pressupostària per a habitatge social i polítiques socials d’habitatge.

“És imprescindible que la Llei pel Dret a l’Habitatge incorpore aquestes demandes i que s’amplie l’actual moratòria dels desnonaments fins a l’aprovació de la Llei d’Habitatge que els evite definitivament”, conclou Fajardo.