El 15 de juny de 2019 prenia possessió la nova corporació municipal per a la legislatura 2019-2023. Dos anys després, el Grup Municipal de Compromís per Vila-real fa balanç d’aquest període, marcat pel seu pas a l’oposició, després de huit anys de govern en coalició amb el PSOE, destacant l’intens treball desenvolupat pels tres edils nacionalistes, que han presentat mig centenar de mocions i un altre mig centenar de propostes i idees per a continuar millorant la ciutat i la qualitat de vida de les persones.

La portaveu, Maria Fajardo, destaca que, malgrat els canvis produïts en el nucli del grup, l’actual formació gaudeix d’una gran estabilitat i recorda que “tot i que hi haja gent que no ho entenga, governar amb un equip que compta amb majoria absoluta no era una opció, ja que coarta la nostra manera eficient i plural de treballar i també el respecte cap a les nostres conviccions i les dels nostres votants”.

En aquest sentit, assenyala que “en els últims temps hem pogut comprovar que el projecte d’esquerres que teníem inicialment amb els socialistes s’ha desviat massa, a causa del coqueteig incessant del PSOE amb la dreta i això, unit a la falta de respecte i l’opacitat a l’hora de prendre decisions mentre governàvem junts, va ser el principal detonant”. Per això, Fajardo assegura que “en aquests moments, i malgrat la difícil decisió, considerem que hem fet bé i que podem aportar més des de l’oposició que des de dins d’un govern que, el primer que va fer, en revalidar la majoria absoluta –amb el consentiment de Podem- va ser pujar l’IBI de manera històrica. Ni dos mesos van esperar per a anunciar-ho, confiant que la gent s’oblidarà fàcilment”. “Una pujada a traïció de la qual no van avisar els votants, la qual cosa suposa un insult a la intel·ligència dels veïns i veïnes i de la qual haguérem sigut còmplices de continuar governant amb aquest partit, que no té programa”, apunta.

L’edila també posa de manifest que tots els grups polítics han sabut arrimar el muscle i aplegar a un consens en un moment excepcional com ha sigut l’arribada d’una pandèmia mundial, que va fer que durant diversos mesos canviara la dinàmica de funcionament de la ciutat. “Malgrat les diferències ideològiques, també cal dir que hem sabut posar-nos d’acord i des de Compromís hem estat sempre que ha fet falta, quan es tracta d’ajudar al fet que la crisi no impacte tan durament en els nostres conveïns i que l’activitat no s’ature”, indica.

No obstant això, considera que l’equip de govern no sempre ha estat a l’altura, ja que “s’ha dedicat a votar en contra de propostes molt ambicioses i necessàries per a la ciutat, basades en les reivindicacions dels vila-realencs i vila-realenques, només pel fet de presentar-les Compromís”. “Tenim la nostra seu oberta a tot aquell que desitge traslladar-nos les seues inquietuds i moltes persones que confiaven en els edils delegats prefereixen vindre a nosaltres, perquè se senten més escoltats i perquè sembla que val més una denúncia pública de Compromís que parlar amb qui de veritat pot fer alguna cosa”, manifesta Fajardo, qui demana més respecte a uns governants obcecats a “insistir que no representem a ningú. A més de 2.500 persones”.

La portaveu de Compromís reitera que l’equip de govern no té projecte de ciutat i que després de huit anys “estan obsolets, ja que, a banda de vendre titulars, no saben cap a on van, ni per descomptat estan centrats en resoldre qüestions molt necessàries com la creació de col·lectors per a evitar inundacions cada vegada que cauen quatre gotes, crear un nou PGOU –a la qual cosa ara es neguen- o traslladar l’EOI, entre altres qüestions a les quals han votat en contra, però després abanderen com si foren seues, com ho és la creació d’un quart institut en la zona nord”.

La manca d’esperit reivindicatiu és una altra de les qüestions que més lamenta Fajardo. “Es neguen a reivindicar de manera conjunta infraestructures molt importants per a la ciutat, simplement per haver de demanar-ho a representants del seu partit o pel fet que la idea és de Compromís, el seu anterior soci”, explica. A això se suma la falta de respecte amb la qual s’ha tractat en nombroses ocasions als edils de la formació nacionalista, un menyspreu que “esperem que canvie de cara al que queda de legislatura, tenint en compte que, els agrade o no, som adversaris, però sempre els hem respectat i, una vegada fora de l’Ajuntament, les batalles es deixen a un costat, almenys per part nostra”. En aquest sentit, Fajardo adverteix que “continuarem treballant intensament des de l’oposició, els agrade o no, i traient a la llum tot allò que no vegem correcte, fins i tot acostant el muscle com sempre que ha sigut necessari, perquè nosaltres sí que tenim un Compromís amb Vila-real”, conclou.