Al territori valencià, al 2017 les violències masclistes han assassinat un total de vuit dones. L’últim assassinat masclista es va produir el passat 23 de desembre, es tractava d’una jove de 20 anys de Vila-real que havia denunciat la seua exparella per maltractaments i sobre la qual es va interposar una ordre d’allunyament, que finalment no va poder impedir el seu assassinat.

 

És evident, que davant els nombrosos assassinats masclistes que es produeixen, fins i tot havent interposat denúncia, existeixen mancances en les mesures de protecció de les víctimes. Actualment tenen prevalença els sistemes d’alerta en els que la responsabilitat de donar avís als cossos de seguretat de l’incompliment de les ordres de protecció recau sobre la víctima.

 

Considerem que les víctimes no són les responsables i, per tant, no són ni han de ser les qui alteren la seua vida. Les víctimes no han de ser sotmeses a la responsabilitat i la pressió de viure alertes per si el seu maltractador incompleix l’ordre d’allunyament i, per tant, patir perquè la seua vida córrega perill.

Cal potenciar i activar recursos i sistemes que recaiguen directament sobre l’agressor, com poden ser les polseres telemàtiques que existeixen per a maltractadors però que no són utilitzades de forma general. Aquests dispositius alerten a la policia quan l’agressor incompleix l’ordre d‘allunyament i els permet reaccionar amb major marge, a més de l’efecte dissuasiu cap a l’agressor. En casos com el de la dona de Vila-real, qui no va poder alertar malgrat estar sota custòdia policial, aquest sistema pot suposar l’oportunitat de salvar les seues vides. Hem de lamentar que tot i que el poder judicial disposa des de 2009 de les polseres telemàtiques i malgrat la seua eficàcia, es tracta d’un mecanisme infrautilitzat.

 

La lluita contra les violències masclistes requereix el compromís de totes les institucions, de tota la societat. Pel que hem de posar en marxa recursos efectius, tots els recursos dels quals disposem i que facen falta per garantir una societat lliure en la qual cap dona siga assassinada, violada o agredida.

 

Com vam manifestar tots els grups polítics a l’Ajuntament de Vila-real amb la firma del Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, és el nostre compromís i responsabilitat impulsar totes les mesures possibles per a l’erradicació de les violències masclistes.