Per tal de garantir els drets dels xiquets i les xiquetes a tenir una atenció dels seus progenitors, així com per garantir el dret d’aquests al gaudi de la paternitat i de la maternitat sense que siguen perjudicats en la seua inserció laboral, són de màxima importància els permisos laborals i les prestacions de la Seguretat Social per naixement, adopció o acolliment..

Actualment ens seguim trobant amb una situació de gran desigualtat entre dones i homes en els seus permisos, ja que el de paternitat és 8 vegades inferior al de maternitat. El marc legal ni s’apropa al desig de la majoria de la ciutadania de l’Estat que manifesta, segons el baròmetre del CIS de setembre de 2010, que prefereix “una família en què els dos membres de la parella tinguen un treball remunerat amb pareguda dedicació i ambdós es reparteixen  les tasques de la llar i la cura de filles i fills, si n’hi ha”.

Tanmateix, tal i com recull la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques en el DOCV de 24 de juny, es pren l’acord de legislatura de la Mesa General de Negociació del personal funcional, estatutari i laboral de la Generalitat (MGN I) de 9 de juny de 2016. Aquest acord en el punt F de coresponsabilitat i nous usos del temps, amb l’objectiu d’aprofundir en la conciliació entre el compromís laboral, les responsabilitats familiars i la vida personal, amplia a sis setmanes la durada del permís de paternitat pel naixement, acolliment o adopció d’una filla o fill. Així com es compromet a posar en marxa un pla pilot per a estudiar la idoneïtat dels permisos iguals i intransferibles.

A més a més, el Ple del Congrés dels Diputats va aprovar el passat mes d’octubre de 2016 una proposició no de llei d’equiparació dels permisos de maternitat i paternitat. La proposta demanava la posada en marxa de la Llei 9/2009, de 6 d’octubre, d’ampliació de la durada del permís de paternitat en els casos de naixement, adopció o acollida i l’ampliació del permís de paternitat fins a 16 setmanes, durada actual del de maternitat, i fer que ambdós siguen intransferibles. La PNL va rebre el recolzament de 173 diputades i diputats i només dos vots en contra.

A pesar de que l’any passat, quan vam presentar aquesta moció, la durada del permís de paternitat s’havia augmentat en una setmana (passant de 4 a 5 setmanes), per a aquest 2018 les baixes estan sent de 4 setmanes. El Govern del Partit Popular, està usant aquesta carta per a que la resta de grups parlamentaris li aproven els Pressupostos Generals de l’Estat. Quan perfectament se podria aprovar un Reial Decret per a poder implementar la partida i que la prestació per paternitat siga de 5 setmanes. Però com sempre, els populars, utilitzen el xantatge polític com a modus operandi, el benestar del seu partit polític confrontat en el benestar dels ciutadans i ciutadanes.

A països com Suècia o Noruega, pares i mares tenen dies de permís propis i comparteixen una gran quantitat (mínim 300) dies de permís cobrant el 80% del sou, però no tenen l’obligació d’agafar-se els dies a la vegada, d’aquesta manera, el xiquet o xiqueta pot estar cuidat per un dels dos progenitors durant els primers anys de vida.

Per tot això, i perquè les administracions tenim la responsabilitat de promoure la igualtat entre dones i homes, així com un repartiment més equitatiu de les seues responsabilitats com a progenitors i una inserció igualitària al mercat laboral presentem al Ple de l’Ajuntament de Vila-real per al seu debat, i aprovació si escau els següents punts:

Primer. L’Ajuntament de Vila-real insta al Govern de l’Estat a impulsar un Reial Decret que permeta prolongar, com a mínim, el permís de paternitat a 5 setmanes.

Segon. L’Ajuntament de Vila-real insta al Govern a pressupostar i tramitar de forma urgent una reforma integral del sistema de permisos i prestacions per a la cura i atenció de menors en cas de naixement, adopció o acollida.

Tercer. L’Ajuntament de Vila-real reclama al Govern de l’Estat que incloga en aquesta reforma l’equiparació progressiva i la intransferibilitat immediata dels permisos de paternitat i maternitat com a mesura prioritària en l’aprofundiment de la coresponsabilitat.

Quart. L’Ajuntament de Vila-real insta al Govern de l’Estat a emular als Països Nòrdics i permetre així que els permisos de maternitat i paternitat no s’hagen d’agafar a la vegada.