El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció al pròxim Ple en la qual proposa assolir la paritat entre homes i dones en la nomenclatura dels carrers i en els espais públics i municipals.

La portaveu, Maria Fajardo, explica que “aquest mes de març commemorem una data molt important i recordem que encara queda molt per a aconseguir la igualtat”. “No hi ha més que veure la llista de carrers de Vila-real, amb un gran predomini de carrers que porten el nom d’un home, però molt poques amb nomenclatura que recorden a una dona que haja fet alguna cosa important”, indica. En aquest sentit, remarca que “la presència de les dones en qualsevol àmbit públic és necessària per a aconseguir una igualtat real i, tot i que per a molts no siga important, resulta imprescindible que un aparador públic com ho són els nostres carrers i espais municipals compten amb la presència de les dones”.

Així, al marge de la manca de carrers amb nomenclàtor de dona, destaca la presència “nul·la” de retrats de dones il·lustres a la sala de plens, “un fet absurd en ple segle XXI, com si cap dona haguera fet res important a Vila-real”.
“Les dones comptem només amb una avinguda, a l’extraradi i tancada al pas i si parlem de places, només en tenim una, dedicada a Mercé Rodoreda i, igualment, en un lloc de molt poc de pas”, assegura. Per aquest motiu, una de les propostes de Compromís és que l’Ajuntament cree una mesa de negociació amb tots els partits polítics amb representació municipal per a tractar la igualtat en els noms dels carrers per a avançar en la paritat i la igualtat i que faça públics els seus acords.

Així mateix, se sol·licita que el consistori es comprometa a assolir la xifra del 50% de noms dels carrers amb onomàstica femenina, sempre consensuant amb totes les forces polítiques la nomenclatura dels vials que s’òbriguen a la ciutat i de manera justificada i documentada. En aquest sentit, es planteja no sols triar un nom de dona quan s’òbriga un nou carrer en el futur, sinó que, en compliment de la llei de Memòria Històrica, quan es tracte de retirar o canviar el nom a un carrer anteriorment amb signe feixista, s’aprofite per a rebatejar-lo amb nom de dona.

“Promoure la igualtat de gènere és essencial en tots els àmbits d’una societat sana i els nostres xiquets, xiquetes i joves tenen dret a créixer en una ciutat en la qual no sols coneguen carrers amb noms d’homes, sinó també de dones, ja que tant homes com dones han fet aportacions molt importants per a la nostra ciutat i també per a la societat en la qual vivim”, apunta Fajardo, qui espera que “la resta de grups municipals s’animen a donar el vistiplau a una iniciativa que pretén continuar fomentant la igualtat real”, conclou.