Compromís per Vila-real proposa a l’Ajuntament de Vila-real que aposte per les energies alternatives i que evite en la mesura dels possibles tots aquells subministraments que provinguen de fonts d’origen nuclear i fòssil, en definitiva contaminants amb un alt impacte sobre el medi ambient. Per aquest motiu, el Grup Municipal ha presentat una moció per al seu debat en el pròxim Ple en la qual recorda la necessitat que el Govern de l’Estat detinga immediatament les activitats de producció d’energia elèctrica de la central nuclear de Cofrents aquest 2021, tal com estava estipulat.

“Tindre una central nuclear a poc més de 100 quilòmetres de la nostra ciutat és un perill, però encara ho és més quan han eixit a la llum diferents episodis en els quals s’ha posat en risc la vida de milers de persones, a causa de l’envelliment d’una planta que no hauria d’allargar més la seua vida útil i que caldria desmantellar al més aviat, pel bé de la salut de tots els valencians i valencianes que vivim relativament prop d’aquest recinte”, explica el portaveu adjunt, Santi Cortells.

En aquest sentit, la moció de Compromís sol·licita que l’Ajuntament es posicione i rebutge l’ús d’energia nuclear pels efectes perniciosos dels seus residus durant milers d’anys i que declare l’ús preferent d’energies alternatives, com a símbol d’una societat que vol avançar cap al respecte pel seu entorn.

Així mateix, es planteja que el consistori, dins de les seues possibilitats actuals, evite fer ús, promocionar o oferir el seu territori per a implantar energies contaminants, especialment aquelles basades en combustibles fòssils i suggereix que quan es puga optar, des de la Casa de la Vila, es trien preferentment empreses que no utilitzen energies nuclears, fòssils o contaminants. “Encara que la senda es va iniciar fa algun temps, quan Compromís encara formava part del govern local, sol·licitem que l’Ajuntament promoga encara més aquelles energies renovables i que no tinguen un impacte ecològic”, explica Cortells, qui recorda que “també en la passada legislatura vam presentar una moció per a tancar la central de Cofrents, un acord que cal tornar a traslladar al Govern de l’Estat, perquè inicie el desmantellament de la instal·lació enguany per a continuar donant treball a la població local”. En la mateixa línia, se sol·licita a la Generalitat que s’unisca a aquesta petició digirida al Govern en compliment dels Acords de les Corts Valencianes, sol·licitant el tancament de la central aquest 2021.

“Com sempre, se’ns diu exagerats, però és millor previndre que curar”, indica Cortells, qui recorda que “fa poc més d’un any vam preguntar en comissió quines mesures anaven a prendre per a lluitar contra el coronavirus i bàsicament s’ho van prendre a broma… un any després, es comprova que aquesta pandèmia és molt més seriosa del que es pensava inicialment. Amb aquesta moció recordem que catàstrofes nuclears com la de Txernòbil, que han destruït el futur per a milions de persones en milers de quilòmetres a la redona i durant milers d’anys, es podrien haver evitat”.

Finalment, Compromís sol·licita que Generalitat i Govern central, aprofitant la Llei del Canvi climàtic i els Fons de Reconstrucció, planifiquen inversions i projectes adequats per a treballadors directes i indirectes de la central basats en energies renovables i en altres activitats compatibles amb l’entorn agrari, cultural i natural heretat, però també per a la resta del territori valencià, apostant així per una transició energètica, econòmica i ecològica adequada.

“En els seus quasi 40 anys de vida, Cofrents ha patit una llarga sèrie d’errors i problemes de seguretat sense resoldre, molts d’ells realment greus, que evidencien l’envelliment i esgotament de la vida útil d’aquesta central, així com la pèrdua de Cultura de Seguretat i, en suma, demostren que hi ha un risc cada vegada més alt que es produïsca un accident fatal”, afirma, “a les nostres mans està ser partícips d’això o almenys tindre la consciència tranquil·la d’haver lluitat pel seu tancament”.